Traian Băsescu, despre protocolul SRI-Parchet: „Îmi este clar că aşa cum este formulat poate da loc la interpretări şi abuzuri”. Ce îl sfătuieşte pe Iohannis să facă în privinţa lui Kovesi

Traian Băsescu, despre protocolul SRI-Parchet: Îmi este clar că aşa cum este formulat poate da loc la interpretări şi abuzuri. Ce îl sfătuieşte pe Iohannis să facă în privinţa lui Kovesi

Traian Băsescu reacţionează în scandalul protocolului desecretizat dintre Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi Parchetul General.
Fostul şef al statului spune că a citit pe diagonală documentul, însă consideră că aşa cum este formulat poate da loc la „interpretări şi abuzuri”.

„Recunosc că l-am citit pe diagonala. Nu pot să il judec decât cu o munca titanică. De ce imi e greu sa ma pronunţ. Trebuie citit cu migala si sa cauti in legile invocate. Trebuie sa cauti carui articol din protocol carei legi și ce lipseste. Imi este clar ca asa cum este formulat poate da loc la interpretari si abuzuri. El trebuie judecat de CSM si anume de judecatori. Ce mi se pare incorect. Prin constitutie aceste institutii au stapan. SRI are ca stapan comisia de control. Trebuia ca acea comisie sa aiba protocolul dinainte sa fie semnat, iar Parchetul General trebuia sa se duca la CSM. Sa spuna, acesta este proiectul, ce ziceti. Presedintele nu are drept de control”, a declarat, la România TV, Traian Băsescu.

Mai mult, fostul preşedinte afirmă că protocolul îl suprinde prin faptul că este lung şi neclar.
„Nu inţeleg cum putea functiona, SRI il informeaza pe procuror, dar el e obligat in 60 de zile sa ii spuna de urmare. Aflam ca foarte putin procurori au cunoscut acest continut al protocolului. Ei lucrau toti cu informatii de la SRI. Oamenii astia nestiind protocolul in ce baza actionau? Prin ordin al sefului DNA”, se întreabă retoric Traian Băsescu.

„Ştiu un dosar in care un domn a dat 9 declaratii in care a spus ca nu a dat banii si la a 109-a a spus ca i-a dat unui ministru, apoi ministrul a fost arestat. Serviciul nu poate sa dea decat informatii. El nu poate sa dea procurorului indicatii. Nu poate! Procurorul este stăpânul dosarului”, a continuat fostul şef de stat.

De asemenea, Traian Băsescu îl sfătuieşte pe preşedintele Klaus Iohannis să nu ceară revocarea şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţei (DNA), Laura Codruţa Kovesi.
„Iohannis trebuie sa aiba in vedere utilitatea lui Kovesi in fruntea DNA, doi, impactul extern, Romania vrea in Shengen. Va fi un dezastru. Iohannis nu are o simpla hotarare de luat. Este complicat. Eu nu as revoca-o pentru a proteja interesele Romaniei, dar as pune-o sub control”, a punctat actualul lider al Partidului Mişcarea Populară (PMP).

Ultima oră