Problema închiderii școlilor românești a fost adusă în discuție de Victor Micula, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, cu ocazia recepției organizată de Ziua Națională a Ucrainei.
"Pornind de la propria noastră experiență, ceea ce vă putem recomanda este ca întotdeauna când e vorba de minorități naționale să nu includeți măsurile de austeritate. Vă putem spune din propria noastră de experiență că nu bugetele minorităților naționale de la noi din țară sunt cele care echilibrează sau dezechilibrează deficitul bugetar. Drept urmare, închiderea unor școli românești sau altor minorități sau comasarea acestor școli cu școli ucrainene nu vor fi măsuri care pe termen scurt sau lung să ducă la o reechilibrare a bugetului ucrainean, dar sunt măsuri care pot avea un impact negativ semnificativ pentru aceste minorități", a spus Victor Micula.
În replică la declarației lui Micula, Teofil Rendiuk, responsabil cu afacerile Kievului la București, a omis să ofere un răspuns, spunând doar că există o perspectivă ca România să ajungă să fie noul partener strategic al Ucrainei.
"Acest dialog constructiv cuprinde sfera politică, economică și comercială, militară, tehnico-științifică, culturală, transfrontalieră și inter-regională, toate acestea confirmate de vizitele sistematice efectuate la nivel prezidențial și ministerial precum și de perspectivele reale de continuare a acestui proces cu totul benefic pentru țările noastre. O dovadă în plus a faptului că relațiile dintre Ucraina și România sunt excelente este inaugurarea recentă (…), la București, pentru prima dată în istorie, a slujbei religioase în limba ucraineană", a precizat Teofil Rendiuk.