Frank-Walter Steinmeier se confruntă cu reacții adverse pe rețelele de socializare, deoarece diaspora turcă susține că mișcarea nu îi tratează ca pe niște egali, potrivit The Guardian.
Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a stârnit apele acasă în timpul unei vizite în Turcia de săptămâna aceasta, servind kebab la o recepție din Istanbul, un gest de schimb intercultural, despre care mulți din diaspora spun că le-a redus contribuțiile la un clișeu ofensator.
Steinmeier a folosit o macetă lungă și ascuțită cu care a tăiat câteva bucăți dintr-o friptură specifică de kebab de 60 kg, adusă special de la Berlin și l-a inclus în delegația sa pe Arif Keleș, proprietarul unui magazin de gustări cu specific turcesc, în timpul călătoriei de trei zile.
Cu relațiile bilaterale la un nivel scăzut, Steinmeier a spus la Istanbul că prima sa vizită în calitate de șef de stat a avut ca scop evidențierea realizărilor celor 2,7 milioane de oameni ai Germaniei care au rădăcini în Turcia.
Dar cei din comunitatea turco-germană au apelat la rețelele de socializare pentru a dezvălui ceea ce ei au considerat o încercare stângace de a reprezenta descendenții programului „lucrător invitat” din anii 1960, spunând că prin gestul său președintele n-a reușit să-i ia în serios sau să-i trateze ca pe egali.
Jurnalistul Ozan Demircan a subliniat că existau o mulțime de oameni realizați pe care Steinmeier ar fi putut alege să îi evidențieze, printre care fondatorii BioNTech, Uğur Şahin și Özlem Türeci, sau regizorul de film İlker Çatak, care a fost nominalizat la Oscar anul acesta.
„Milioane de muncitori invitați au ajutat la construirea „Wirtschaftswunder”-ului german”, a spus Demircan la X, referindu-se la „miracolul economic” postbelic. „Și președintele german plimbă cu el un producător de döner kebap în Turcia”, a adăugat el.
Tuncay Özdamar de la postul public WDR a criticat alegerea de a evidenția mâncarea tipic turcească drept „depășită” și un „clișeu”.
Întrucât discuția risca să eclipseze o sărbătoare a 100 de ani de relații diplomatice, Jörg Lau, corespondent internațional la Die Zeit, a postat pur și simplu: „C.R.I.N.G.E.”.
Cu toate acestea, Keleș, al cărui bunic a lucrat ani de zile într-o fabrică germană înainte de a-și deschide propriul restaurant în 1986, a spus înainte de călătorie că este mândru că Steinmeier îl duce „la casa strămoșilor mei”, declarând pentru AFP că este o „mare onoare”.
Carnea feliată subțire la grătar pe o rotiserie verticală a fost introdusă în Germania de către imigranții turci, care au adaptat-o pentru gusturile locale.
Suplimentată cu legume tocate și unsă cu usturoi sau sos chilli, döner kebab este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din Germania.
Vânzările de kebab germane însumează aproximativ 7 miliarde de euro pe an.
Legăturile dintre Berlin și Ankara au fost afectate de o serie de dispute, inclusiv cu privire la războiul din Gaza și criticile germane privind erodarea normelor democratice sub Recep Tayyip Erdogan.