USL sugerează că NU va respecta decizia CC. Ghișe (PNL): Ordonanța de urgență stabilește procedura la referendum, nu decizia Curții

USL sugerează că NU va respecta decizia CC. Ghișe (PNL): Ordonanța de urgență stabilește procedura la referendum, nu decizia Curții

Deși Curtea Constituțională a decis marți că Traian Băsescu poate fi suspendat numai dacă prezenţa la vot este de cel puţin jumătate plus unul din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale, liderii de la guvernare susțin că decizia judecătorilor nu va fi respectată și se va proceda conform ordonanței de urgență a USL. Potrivit acesteia, pentru ca președintele să fie demis este nevoie de 50 % plus 1 din numărul voturilor exprimate.

Invitat în emisiunea „Talk B1”, difuzată de B1 TV, senatorul PNL Ioan Ghișe a lăsat să se înțeleagă că decizia judecătorilor nu poate modifica ordonanța de urgență pe care Guvernul a emis-o în 5 iulie.

„Curtea s-a pronunța în privința faptului dacă este întemeiată obiecția de neconstituționalitate ridicată de vreo 70 de deputați pedeliști față legea inițiată de un senator PSD, privind modificarea legii referendumului. Curtea a respins solicitarea, spunând că avea lege adoptată în 26 iunie este constituțională. A doua idee, după 26 iunie a fost data de 5 iulie, când în baza Constituției s-a emis o ordonanță, act normativ, care este în executare. Curtea nu pune condiții, a constatat doar. Deci legea adoptată are valoare constituțională. Ultimul act normativ în vigoare este ordonanța de urgență”, a declarat Ioan Ghișe.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.”, se arată în comunicatul CCR.

Vezi AICI mai multe detalii despre decizia CCR.

Ioan Ghișe: Decizia Curții privind referendumul nu are valoare

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_21373').select();" id="embed_text_21373" />