Ambasadorul Valeri Kuzmin, după ce în presă au apărut informații că ‘Ordonanța lăcomiei’ ajută firmele rusești: Companiile noastre nu plănuiesc să abandoneze proiectele din România

Ambasadorul Valeri Kuzmin, după ce în presă au apărut informații că 'Ordonanța lăcomiei' ajută firmele rusești: Companiile noastre nu plănuiesc să abandoneze proiectele din România
sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a reacționat, joi, într-o conferință de presă, la informațiile apărute în presă potrivit cărora companiile rusești ar beneficia în mare măsură de pe urma controversatei OUG 114 („ordonanța lăcomiei”).

Diplomatul a afirmat că știe că ordonanța nu se aplicată în domeniul energiei și că taxarea companiilor ar putea crește.

„Companiile rusești nu plănuiesc să abandoneze proiectele din România”, a punctat Valeri Kuzmin.

Controversata OUG 114 a introdus, printre altele, plafonarea preţului la gaze din producţia internă. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a publicat lista cu firmele care sunt eligibile pentru gaze livrate la un preț de 68 de lei pe MW, iar printre cele 83 de companii incluse pe lista ANRE sunt distribuitori, traderi, dar şi combinate chimice ale afaceristului Ioan Niculae, parte a grupului Interagro.

Ioan Niculae a declarat, recent, că va continua să cumpere gaze de la Gazprom, decât să cumpere din România, deoarece prețurile sunt mai mici.

Printre companiile eligibile de pe lista ANRE se află și CONEF, WIEE sau Wirom. La cea din urmă acţionar majoritar este Gazprom, prin divizia elveţiană a sa.

WIEE e deținută tot de Gazprom. CONEF este deţinută de miliardarul rus Vitali Machitski. Astfel, WIEE şi Conef sunt intermediarii gazului rusesc în România.

Despre efectele negative ale OUG 114 în economie a atras atenția, recent, și fostul premier Victor Ponta.

„Este o taxă care afectează grav Companiile cu capital românesc ( CE Oltenia, CE Hunedoara, Hidroelectrica , Romgaz … ) – în acest fel planul lui Dragnea şi Valcov de a le vinde pe doi bani prin Fondul Suveran se realizează mai uşor”, a scris deputatul Ponta, pe Facebook.

„Este o taxă care ajută importurile de gaze din Rusia de la Gazprom ( din acest motiv e lăudată de Sputnik) şi importurile de energie electrică din Ungaria şi Cehia”, a mai susținut Ponta.

Preşedintele Pro România a dat de înţeles, însă, şi că taxa ar putea duce la întărirea dependenţei României de Federaţia Rusă în ceea ce priveşte importul de gaze naturale.

Nu în ultimul rând, el a făcut referire la faptul că, alături de aşa-numita „lege offshore”, taxa impusă companiilor prin Ordonanţa 114/2018 va duce la amânarea investiţiilor în resursele energetice din Marea Neagră, ceea ce ar ajuta tot Federaţia Rusă.

„Este o taxă care, alături de prevederile idioate impuse de Dragnea în legea “off shore”, amână investiţiile şi exploatarea gazului românesc din Marea Neagră / rezultatul = investiţii mai puţine, locuri de muncă mai puţine, taxe şi impozite mai puţine, independenta energetică mai mică şi profituri pentru Gazprom”, a adăugat Ponta.