Valeriu Zgonea a dezvăluit următorul pas al USL pentru Justiție: Preluarea controlului asupra Curții Constituționale

Valeriu Zgonea a dezvăluit următorul pas al USL pentru Justiție: Preluarea controlului asupra Curții Constituționale
Foto: evz.ro

Noul președinte al Camerei Deputaților a dezvaluit, indirect, săptămâna trecută planul USL pentru preluarea controlului asupra Curții Constițutionale, arată Revista 22.

Astfel, judecatorii controlati de USL îi vor suspenda pe cei numiți de celelalte partide. Președintele interimar și Parlamentul (unde PNL și PSD dețin majoritatea), își vor numi oamenii în posturile rămase vacante. În acest fel, USL va avea control 100% asupra noii Curți Constituționale și îl vor putea demite ușor pe președintele suspendat.

Afirmațiile lui Zgonea au fost făcute în contextul în care mai mulți judecători CCR au solicitat, săptămâna trecută, o ședință de plen a Curții, pe motiv că au aflat din presă de publicarea unei erate la motivarea  amânării validării referendumului.

Zgonea a precizat că decizia de publicare a eratei s-a luat în absența a trei judecători (Tudorel Toader, Ion Predescu și Ascinte Gaspar) și că documentul nu avea cum să fie semnat de președintele Curții, pentru că acesta se află în concediu.

”Înseamnă că acel act a fost un fals. Pe cale de consecinţă, organele statului sunt obligate să ia o decizie” a spus Zgonea la Realitatea TV, după care a detaliat această afirmație.

Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, este pasibil de suspendarea din funcţia de membru al Curţii Constituţionale… În momentul în care cei doi colegi sau trei sau cinci care au încălcat grav atribuţiile conferite prin Constituţie şi prin Legea Curţii Constituţionale vor fi judecaţi de către plenul Curţii, la fel ca şi la parlament, cei care sunt în acel moment analizaţi nu au drept de vot. Pe cale de consecinţă, în acel moment, pierzându-şi calitatea de membru al Curţii Constituţionale cu decizia plenului Curţii, parlamentul sau preşedinţia poate face nominalizări pentru completarea /Curţii.”