Vasile Dâncu: Când 4 milioane de ardeleni și bănățeni nu vin la vot, ar trebui ca politicienii de la București să se gândească la ce soluții au pentru ei

Vasile Dâncu: Când 4 milioane de ardeleni și bănățeni nu vin la vot, ar trebui ca politicienii de la București să se gândească la ce soluții au pentru ei

Sociologul Vasile Dâncu a comentat pe blog situația de la referendumul din 29 iulie, decis în mare parte de boicotul județelor din Ardeal și Banat.

De multă vreme, proiectele de la București sunt torpilate constant de votul din Transilvania. Năstase a pierdut în Transilvania, Geonă tot în Transilvania și-a rupt gâtul, iar referendumul a eșuat tot din cauza prezenței mici din Transilvania și Banat ținând cont de ponderea mare pe care această regiune o deține din totalul populației României”, scrie Dâncu.

Comunitățile din Transilvania par mai conștiente de scopurile comune, de interesul de grup. Polarizare poliitică nu este atât de mare ca și în București, de aceea nici PDL și nici PSD, partidele mai mari, nu reușesc să piloteze total, mecanic, electoratul la vot. Votantul PDL sau cel USL nu este atât de dependent de primari sau consilieri locali încât să poată fi dus la vot sau oprit în a merge la urne ca turmă, aici cetățeanul are un pic mai multă autonomie. Chiar și cumpărarea votului este o practică valabilă mai ales în comunitățile marginale, defavorizate”, apreciază Dâncu.

Soluția, în opinia acestuia, este conștientizarea existenței “unei probleme de identitate politică. În Transilvania avem un deficit al sentimentului de apartenență la politica centrală, la România politică, nu la România. Din fericire, sentimentul de apartenență la România este mai puternic decât oriunde în țară. Când 4 milioane de ardeleni și bănățeni nu vin la vot cred că ar trebui  ca politicienii de la București să se gândească bine la ce soluții au pentru ei.