Vice-președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci, liberalul Bogdan Huțucă: Guvernul va implementa politici ferme pentru a-i aduce pe românii din diaspora acasă

Vice-președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci, liberalul Bogdan Huțucă: Guvernul va implementa politici ferme pentru a-i aduce pe românii din diaspora acasă

Vice-președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci, liberalul Bogdan Huțucă: Guvernul va implementa politici ferme pentru a-i aduce pe românii din diaspora acasă

Guvernul Orban vrea să-i aducă pe românii din diaspora acasă, anunță, luni, vice-președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci, liberalul Bogdan Huțucă. Potrivit acestuia, vor fi implementate politici ferme și stimulente pentru ca românii plecați la muncă în străinătate să fie motivați să revină în țară.

Guvernul va implementa politici ferme pentru a-i aduce pe românii din diaspora acasă

„Administrația liberală va implementa politici ferme și stimulente pentru românii din diaspora care muncesc în străinătate sau care și-au deschis acolo mici afaceri și care doresc să se întoarcă în țară. Dacă doar 10% dintre românii care trăiesc și muncesc astăzi în străinătate ar munci în România, acest lucru ar duce la o creștere reală și sănătoasă a PIB-ului țării”, arată liderul liberal Bogdan Huțucă.

Statul român estima în 2019 că în diaspora se aflau 5.6 milioane de români, fără a-i socoti pe cei care trăiesc în regiunile istorice.

„Dacă o jumătate de milion de oameni în putere și dornici să muncească s-ar integra în economia românească, aceștia ar contribui la productivitatea țării și la creșterea economică de o manieră comparabilă doar cu creșterea economică generată de aderarea la Uniunea Europeană”, spune Huțucă.

Bogdan Huțucă (PNL): Pentru a dezvolta economia, avem nevoie de românii de meseriașii care au plecat în străinătate

Vice-președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci, Bogdan Huțucă, afirmă că economia are nevoie de meseriași pentru a se dezvolta, făcând referire la constructori, zidari și alte tipuri de muncitori de care în acest moment ducem lipsă.

„Pentru a dezvolta economia, avem nevoie atât de creierele care au plecat din țară și care lucrează acum în domenii precum IT, medicina sau ingineria avansată cât și de constructori, zidari și alte tipuri de meseriași de care în acest moment ducem lipsă. Guvernul și-a propus ca în următorii 6 ani să revoluționeze infrastructura, sistemul de sănătate și de educație, iar pentru toate acestea avem nevoie de foarte multă mână de lucru”, explică președintele PNL Constanța.

Huțucă mai spune că românii din diaspora sunt parte a acestui puzzle fără de care nicio strategie nu este credibilă. Pentru a-i convinge pe acești oameni să se întoarcă acasă, însă, este nevoie de reforma statului, spune liberalul.

„Nicio strategie de dezvoltare pe termen mediu și lung nu poate fi credibilă dacă nu îi implicăm și pe românii din diaspora. Aceștia trebuie însă convinși că România nu este țara pe care au părăsit-o. Pentru acesta însă, trebuie să continuăm reforma statului, să construim un mediu de afaceri mai prietenos cu investitorii și cu angajații, să întărim sistemul de Justiție și să eficientizăm sistemele de sănătate și de educație, pentru a le aduce la un nivel comparabil cu cel de afară”, arată acesta.

În încheiere, Huțucă le transmite românilor din diaspora că administrația de la Palatul Victoria îi dorește acasă și că va face tot posibilul să îi ajute să se reintegreze în economia și sociaetatea românească.

„Primul lucru pe care trebuie să îl știe românii din diaspora este că actuala administrație de la Palatul Victoria dorește întoarcerea românilor acasă și că va face tot posibilul să îi ajute să se reintegreze în economia României. Vremea guvernelor care îi primeau pe românii din diaspora cu tunuri de apă, cu gaze lacrimogene și cu bastoane a apus pentru totdeauna”, încheie liderul liberal.