Victor Ciorbea se apără în fața Comisiei Europene, în legătură cu votul din diaspora: „Avocatul Poporului a avut o poziție constantă de a nu interveni în sesizările CCR”

Victor Ciorbea se apără în fața Comisiei Europene, în legătură cu votul din diaspora: „Avocatul Poporului a avut o poziție constantă de a nu interveni în sesizările CCR”

Avocatul Poporului a avut „de-a lungul anilor, o poziție constantă în a nu interveni în sensul sesizării Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate directă a acestora, date fiind circumstanțele în care acestea erau emise de executiv”, anunță instituția.

Precizarea a fost făcută marți, delegației Misiunii Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare pe Justiție, în contextul ordonanțelor de urgență ale Guvernului în materie electorală.

„În dialogul cu reprezentanții Comisiei Europene, Avocatul Poporului a făcut referire la două ordonanțe de urgență, în cazul cărora au existat solicitări de a fi sesizată Curtea Constituțională: Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 45/2014 privind modificarea și completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administrația publică locală, denumită de presă ‘Ordonanța privind migrația primarilor’.Cu privire la ordonanțele de urgență ale Guvernului în materie electorală, domnul Victor Ciorbea a precizat că, de-a lungul anilor, Avocatul Poporului a avut o poziție constantă în a nu interveni în sensul sesizării Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate directă a acestora, date fiind circumstanțele în care acestea erau emise de executiv. Domnia-sa a remarcat faptul că Avocatul Poporului trebuie să fie imparțial și obiectiv, fără a se angaja ca arbitru în diferendele cu nuanță politică dintre instituțiile statului”, se arată într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului.

Ciorbea a reamintit, în context, Decizia nr. 336/2013 a Curții Constituționale, conform căreia „Avocatul Poporului are exclusivitatea în privința deciziei de a ridica o excepție de neconstituționalitate, parte a independenței instituționale și funcționale de care acesta se bucură’, relatează Știripesurse.

„Conform aceleiași Decizii, Avocatul Poporului nu poate fi obligat sau împiedicat de nicio autoritate publică să ridice o atare excepție de neconstituționalitate”, adaugă comunicatul menționat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`