Victor Ponta: Guvernul trebuie să implementeze rapid reforme în sănătate, deoarece situația este foarte gravă

Victor Ponta: Guvernul trebuie să implementeze rapid reforme în sănătate, deoarece situația este foarte gravă

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că situația din sănătate este una foarte gravă, iar degradarea accentuată a sa trebuie oprită urgent prin implementarea de reforme guvernamentale. Ca principale probleme, acesta a semnalat procesul de „export” a medicilor români către țările vestice și lipsa finanțării.

Acesta a explicat că situația aceasta a fost generată de măsuri greșite făcute de fost guvernare și „lipsa de interes pentru un domeniu fundamental în orice societate modernă”. Ca exemple, premierul a dat „deficitul cronic de finanțare” și vacantarea a 21.000 de posturi în sistem, dintre care numai 500 au fost ocupate. De asemenea, acesta a semnalat că  regula prin care se angajază o persoană la șapte posturi vacantate produce probleme foarte mari și nu poate fi aplicată în domeniul sănătății.

„Sunt conștient și am recepționat total mesajul transmis nu doar de Ministerul Sănătății și Casa Națională, ci și mesajul transmis, practic, de lumea medicală, dar și de pacienții care beneficiază de servicii medicale referitoare la situația extrem, extrem de gravă în care se află sistemul de sănătate din România, o situație generată în primul și în primul rând de măsuri greșite,” a declarat Victor Ponta.

Premierul a spus și că sistemul de asistență de urgență trebuie să rămână public și gratuit, nu se pot introduce restricții pentru anumite categorii de români în astfel de cazuri.

Despre sistemul de asigurări de sănătate, primul ministru a spus că trebuie diversificat, trebuie să se extindă asigurările private și facultative, astfel putând să se asigure servicii și resurse mai bune în domeniu. În ce privește pachetul de bază al asigurării, Ponta este de acord să fie regândit, pentru a include afecțiuni mai importante și a scoate din el cheltuieli minore, care pot fi suportate de pacienți.

Deciziile din sistemul de sănătate, a mai spus premierul, „sunt decizii fundamentale, pe care trebuie să le luăm împreună, după toate consultările cu lumea medicală, cu reprezentanții pacienților, cu societatea civilă, cu partenerii noștri internaționali, fie că este vorba de Comisia Europeană, de Fondul Monetar Internațional.”

O măsură fiscală care ar putea fi introdusă pentru a aduce bani în sistemul de sănătate este transferul a o parte din RCA către acest domeniu, a mai spus acesta.

În cadrul aceleiași întâlniri, ministrul Sănătății a declarat că în toamnă se va inaugura Institutul de Oncologie de la Iași, o unitate de primiri urgențe la Târgu Mureș și, posibil, și UPU de la Spitalul Floreasca din București. Au fost achiziționate și două elicoptere și peste 200 de ambulanțe.

Declarațiile lui Victor Ponta au fost făcute în urma unei discuții pe care acesta a avut-o cu ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Doru Bădescu, pe tema proiectului de reformă a sănătății, pe care Guvernul îl va adopta curând ca proiect de Lege al Sănătății.

Declarații ale premierului, pe tema proiectului de Lege a Sănătății

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_21495').select();" id="embed_text_21495" />
Ultima oră
13:37 - IOS 15, lansat oficial. Ce aduce nou sistemul de operare de la Apple
13:28 - Acces Direct, de la Antena 1, vine cu o nouă blondină: Cosmina Scăunașu. Cine este ea şi ce a spus Mirela Vaida
13:23 - Explozie a cazurilor de COVID: 6.789 în ultima zi, din care peste 1.000 doar în București. Încă un județ a intrat în scenariul roșu / Pandemia a mai făcut 129 de victime / 990 de pacienți la ATI, din care 20 sunt copii
13:11 - Florin Cîțu: O să cer o anchetă pentru că vreau să știu cum a fost pregătit valul 4 de Ministerul Sănătății
13:10 - UE susține Franța, în conflictul cu SUA, pe tema submarinelor nucleare. Care a fost poziția oficială a României / Scandalul se poate extinde și la noi, unde Naval Group a câștigat un contract pentru corvete, care încă nu a fost semnat
13:00 - Vlad Voiculescu (USR PLUS): Campania de vaccinare e un eșec. Problemele – Prioritizarea esențialilor și concursul întru relaxare, când vaccinarea deja încetinea
12:43 - Sute de centre de vaccinare anti-COVID au fost închise temporar. Câte mai sunt funcţionale
12:37 - Ionuț Moșteanu (USR PLUS), despre premier: L-a demis pe Octavian Berceanu de la Garda de Mediu și l-a înlocuit cu fiul unui primar PNL care și-a făcut averea tăind păduri. Ăsta e Florin Cîțu! (VIDEO)
12:24 - Florin Cîțu, despre USR PLUS: Cu fiecare zi în care mă atacă pe mine și pe președintele Klaus Iohannis și susțin AUR, sunt responsabili pentru ce se întâmplă (VIDEO)
12:17 - Incendiu la rafinăria Lukoil de la Ploiești. A fost emis un mesaj Ro-Alert