Victor Ponta: Pentru România, partea cea mai dificilă a crizei a trecut. Acum avem stabilitate politică

Victor Ponta: Pentru România, partea cea mai dificilă a crizei a trecut. Acum avem stabilitate politică

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că partea cea mai dificilă a crizei a trecut pentru România, afirmând că țara noastră se bucură de stabilitate și predictibilitate după alegerile din 2012.

Ce a fost mai greu a trecut, chiar dacă nu putem spune că 2013 este un an excelent. Previziunile Comisiei Europene şi ale Fondului Monetar Internațional- pentru că noi avem, încă, un acord cu FMI – sunt foarte clare: o creştere economică pentru România de 1,6 – 1,7 la sută. Anul trecut, un an electoral şi de criză politică, am reuşit totuşi, şi sunt mândru de acest lucru, să avem un deficit bugetar sub 3 la sută. A fost dificil, iar costurile sociale au fost importante. Dar sunt mult mai optimist pentru 2013”, a afirmat primul ministru. 

Ponta și-a exprimat speranța ca situația economică să se redreseze și în restul Uniunii europene, mai ales că “România depinde de situaţia zonei euro şi a zonei europene, pentru că 70% din exporturile noastre sunt cu zona europeană, Uniunea Europeană”.

Despre acordul cu FMI, premierul a spus că “era necesar şi din această cauză am decis să continuăm”.

Totodată, social-democratul  a afirmat că România nu mai este în situaţia de a avea nevoie de banii FMI.

Nu mai avem nevoie de banii FMI. Vom începe rambursarea împrumutului, însă credibilitatea noastră pe pieţele externe s-a ameliorat mult. Disciplina bugetară nu este acelaşi lucru cu austeritatea”, a precizat şeful guvernului de la Bucureşti.

Întrebat dacă nu se teme de o creştere a nemulţumirilor populare din cauza politicii de austeritate, precum în ţara vecină, care a aderat la UE în acelaşi timp cu România, co-președintele USL a spus că ceea ce se întâmplă acum în Bulgaria s-a întâmplat deja în România anul trecut, scrie Agerpres.

În România, anul trecut au fost demonstraţii publice, guvernul de dreapta al preşedintelui Băsescu a căzut. Din fericire, am avut alegeri, decizia populară a fost foarte clară în favoarea guvernului meu, iar acum avem stabilitate politică, ceea ce este foarte important în privinţa predictibilităţii. În acelaşi timp, chiar dacă nu a fost uşor, am încheiat un acord de coabitare cu preşedintele de dreapta, care trebuie să îşi încheie mandatul anul viitor”, a încheiat victor Ponta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)