Virgil Chițac, șeful delegației române la Adunarea parlamentară NATO: “Țările aliate ar trebui să colaboreze mai strâns pentru a atenua viitoarele provocări”

Virgil Chițac, șeful delegației române la Adunarea parlamentară NATO: “Țările aliate ar trebui să colaboreze mai strâns pentru a atenua viitoarele provocări”
Foto: Vergil Chițac / Facebook

Criza generată de pandemia Covid-19 a afectat serios țările NATO, punând la o mare încercare capacitatea sistemelor de sănătate, rezistența economiilor și, nu în ultimul rând, răbdarea și înțelegerea cetățenilor, a declarat senatorul Virgil Chițac pentru Atlantic Forum (NATO).

“Criza generată de pandemia Covid-19 a afectat serios țările noastre, punând la o mare încercare capacitatea sistemelor noastre de sănătate, rezistența economiilor noastre și, nu în ultimul rând, răbdarea și înțelegerea cetățenilor noștri. O criză fără precedent are nevoie de măsuri fără precedent, iar alegerile pe care autoritățile le fac în combaterea pandemiei, într-un efort de a rezolva criza sistemului de sănătate și de a reduce șocurile din economie, vor avea un impact profund asupra viitorului nostru. În acest context, schimbul de cunoștințe și cele mai bune practici este vital”, a precizat Virgil Chițac.

Acesta a subliniat că în ciuda contextului problematic, cooperarea internațională a crescut în perioada pandemiei de coronavirus.

“A devenit evident că nevoia de cooperare internațională a crescut în timpul acestei crize. Țările aliate ar trebui să colaboreze mai strâns pentru a atenua provocările cu care ne vom confruntă în viitor, iar AP NATO este o platformă excelentă pentru schimbul de experiențe naționale și găsirea de soluții comune. În aceste timpuri, parlamentarii ar trebui să acționeze ca promotori ai dialogului și cooperării între state, pentru a se pregăti pentru orice altă criză viitoare care ar putea apărea: economică, climatică, ecologică sau de sănătate”, a mai precizat Virgil Chițac.

Vergil Chitac, șeful delegației române la Adunarea parlamentară NATO, a discutat, recent, cu Atlantic Forum (NATO) despre contribuția României și eforturile colective ale aliaților de a limita și depăși pandemia de COVID 19, adaptarea NATO, lecțiile învățate și implicațiile crizei coronavirusului pentru membrii și partenerii NATO.

Acesta apreciază că NATO nu a fost slăbită de actuala criză sanitară și subliniază faptul că trebuie continuată colaborarea între statele membre pentru depășirea pandemiei.

“De la izbucnirea acestei epidemii, NATO a luat măsuri eficiente pentru a limita răspândirea virusului și riscul asociat bolilor în rândul personalului militar și civil și al comunităților pe care le deservesc. Ca parte a activității de consolidare a rezilienței, aliații au lucrat împreună pentru a consolida formarea inter-agenții, inclusiv în domeniul sănătății. Această cooperare ar trebui consolidată în continuare.

Ceea ce contează cel mai mult este că puterea Alianței nu a fost afectată de pandemie; NATO își menține capacitatea de a lupta și de a răspunde rapid, chiar dacă unele operațiuni, misiuni și acțiuni au fost reduse în intensitate pentru a evita expunerea personalului”, a subliniat Virgil Chițac.

Ultima oră
12:56 - Florin Cîțu, despre situația pandemiei de COVID-19: Ținta pentru Ministerul Sănătății este de 2.000 de paturi la ATI (VIDEO)
12:40 - DSP: În București, incidența cazurilor de COVID-19 a ajuns la 4,95 la mia de locuitori
12:39 - Ludovic Orban reclamă o „lovitură de partid”: Florin Cîțu nu înțelege că fie nu va mai fi prim-ministru, fie va rămâne numai din mila PSD. A devenit persona non grata pentru un număr uriaș de cetățeni (VIDEO)
12:33 - IGPR: Polițiștii au peste 3.100 de dispozitive pentru verificarea certificatelor COVID. Alte 8.000 urmează să sosească
12:29 - Florin Cîțu: Dacă cei de la CCR ne dau dreptate, atunci președinții celor două Camere trebuie să plece acasă (VIDEO)
12:22 - Ludovic Orban: Dacă astăzi mi-aș fi depus demisia la Camera Deputaților, cel mai probabil funcția ar fi ajuns la PSD. Nu vreau să fac niciun cadou PSD / Demisia mea nu e la dispoziția premierului pe perioadă nelimitată (VIDEO)
12:19 - Florin Cîțu: Parteneriatul între PNL și președintele Klaus Iohannis, mai puternic ca niciodată. Nu există niciun parteneriat pe persoană fizică (VIDEO)
12:13 - Basistul și fondatorul trupei Status Quo a murit. Alan Lancaster avea 72 de ani
12:01 - Florin Cîțu: Vom vedea în BEX care este cea mai bună soluție pentru PNL în ceea ce privește șefia Camerei Deputaților. Demisia este o decizie unilaterală
11:55 - Municipiul Ploiești, în scenariul roșu. Rata de infectare din oraș a trecut de pragul de 3