Zegrean, despre rejudecarea dosarelor: E un principiu în Drept mai tare decât toate. Nu poți să o tot iei de la capăt, așa, la nesfârșit

Zegrean, despre rejudecarea dosarelor: E un principiu în Drept mai tare decât toate. Nu poți să o tot iei de la capăt, așa, la nesfârșit

Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curții Constituționale, nu vede deloc cu ochi buni propunerea deputatului PSD Cătălin Rădulescu de a fi rejudecate toate dosarele de după 2009.

Lui Zegrean i se pare ciudat să se dea o lege pentru anularea dosarelor. Poate, eventual, o lege prin care să se dea drept de revizuire: ”Toată lumea se vaită că nu a știut, toată lumea a știut. Cum puteau judecătorii să nu știe, când ei judecau dosarele și la televizor apărea dosar întocmit cu sprjinul SRI?! Să dai o lege că se anulează dosarele, asta mi se pare ciudat. Poate, eventual, să dea o lege prin care să dea un drept de revizuire, să fie o cale de revizuire a sentințelor pentru cele care s-au pronunțat deja, iar pentru cele în curs de soluționare să găsească o soluție”.

Fostul președinte al CCR a mai declarat, pentru Digi24, că nu se poate pune problema anulării dosarelor deja judecate, pentru că există un principiu în Drept care vorbește despre stabilitatea raporturilor juridice.

”Cine s-ar fi gândit că se mai poate întâmpla?! În vechiul Cod Penal din 1968, Securitatea a fost scoasă din cadrul organelor de urmărire penală. Din 1968 până în 1989, cel puțin teoretic, nu s-a făcut așa ceva. Cine s-a gândit că le vine ideea să o facă acum?! Sigur că, în măsura în care s-a încălcat legea prin aceste metode, se poate pune problema anulării dosarelor, nu a dosarelor deja judecate, pentru că este un principiu care e mai tare decât toate, în Drept, care vorbește despre stabilitatea raporturilor juridice. Nu poți să o tot iei de la capăt, așa, la nesfârșit”, a explicat Augustin Zegrean.

Ultima oră
21:03 - Adidas nu îi va prelungi contractul lui Ilie Năstase, contract care data din 1972: „Așa i-au făcut și lui Messi”
20:51 - MAE, avertisment de călătorie pentru românii care călătoresc în Spania: Precipitații, furtuni și vânt de coastă
20:42 - Tanczos Barna, despre cazul Octavian Berceanu: Trebuie să creăm instituții care merg mai departe fără sincope și dacă un conducător bun părăsește corabia guvernării. Sper că săptămâna viitoare vor fi ape mai liniștite în coaliție (VIDEO)
20:36 - Ministrul Mediului, Tánczos Barna, despre urșii care au terorizat Brașovul: „E perioada în care aceste exemplare se apropie din ce în ce mai mult de localități”
20:22 - Ministrul Mediului, Tánczos Barna: Nu mai există acel fenomen de despădurire care s-a constatat acum 5 – 10 ani. A existat complicitate din partea multor organe care ar fi trebuit să protejeze pădurea
20:13 - Tanczos Barna, după discuția cu activistul de mediu bătut la Suceava: I-am spus că trebuie să avem tot timpul grijă să nu se întindă coarda foarte mult. Nu vom reuși niciodată să ne substituim organelor de anchetă (VIDEO)
20:00 - Focar de COVID-19 la Primăria Deva: „Au fost luate măsuri de dezinfecție, iar persoanele bolnave au intrat în izolare”
19:49 - Comisia Europeană va lansa un plan pentru ca UE să facă față la creșterile mari de prețuri la energie
19:41 - Irineu Darău, după ce a spus că alegerile din USR PLUS au fost organizate inechitabil, incompetent și anti-democratic: „Nu cred că poți trata un candidat în felul acesta” (VIDEO)
19:16 - ANAF: Şase firme cu sedii în Bucureşti şi judeţul Gorj au vândut cosmetice de 62,5 milioane lei, fără factură