Zi decisivă la CCR: Judecătorii, reuniţi în şedinţă pentru un verdict privind rezultatele referendumului

Zi decisivă la CCR: Judecătorii, reuniţi în şedinţă pentru un verdict privind rezultatele referendumului
Foto: evz.ro

Judecătorii Curții Constituționale (CCR) s-au reunit, marţi dimineaţă, în şedinţă, pentru a analiza datele solicitate de la Guvern, respectiv pentru a da un verdict privind rezultatele referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, desfăşurat pe 29 iulie.

Şedinţa CCR a fost programată să înceapă la ora 10:00. Înaintea întrunirii, Tudorel Toader, unul dintre judecătorii CCR, a declarat că există şi posibilitatea ca decizia Curţii să fie amânată din nou. (Detalii AICI)

Guvernul a trimis luni către CCR datele solicitate de către judecători pentru a se putea pronunţa asupra rezultatului referendumului. Preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, a declarat, luni seară, că speră ca o decizie să fie luată astăzi (n.r. marţi) şi că „toate legile lasă loc de interpretare”. (Detalii AICI)

Tudorel Toader: O amânare a deciziei CCR este posibilă

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_22812').select();" id="embed_text_22812" />

Jucătorul Valentin Zoltan Pușcaș a afirmat, la intrarea în sediul CCR, că nu s-a uitat deloc la televizor în zilele anterioare acestei ședințe, pentru a nu se lăsa influențat.

Săptămâna trecută, judecătorii CCR au decis, într-o altă şedinţă, ca decizia privind validarea sau invalidarea referendumului să fie luată cu o majoritate de două treimi, adică şase voturi din nouă. Anterior, se luase în discuţie varianta ca decizia să fie luată cu o majoritate simplă, de cinci voturi din nouă. (Detalii AICI)

În urma referendumului, USL nu a reușit să strângă numărul necesar de votanți pentru ca procedura să fie validată, respectiv 50% plus unul dintre cetățenii români cu drept de vot.

Astfel, deși cei care au venit la urne au votat masiv pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, cvorumul necesar pentru validarea referendumului nu a fost întrunit, rezultatul nefiind reprezentativ în ideea în care era nevoie de un vot al majorității populației României cu drept de vot.

Biroul Electoral Central a anunțat că prezența la vot a fost de 46,24%, respectiv 8.459.053 de alegători. Voturi valabil exprimate cu răspunsul DA sunt 7.403.836, care reprezintă 87,52%, în timp ce voturi valabil exprimate cu răspunsul NU sunt 943.375, care reprezintă 11,15% din voturile totale. Voturi nule au fost 111.841, ce reprezintă 1,32%.

USL nu s-a oprit aici și a cerut o „reactualizare” a listelor electorale, susținând că cvorumul a fost întrunit, acuzând PDL de fraude. Guvernul Ponta a trecut mai departe către radierea de pe liste, printre altele, a românilor din străinătate, deși aceștia au drept de vot și ar trebui incluși pe listele electorale permanente.

CCR va lua o decizie bazându-se pe listele „aduse la zi” de către Guvernul Ponta, prin ministerele sale MAI și MAE și prin autoritățile locale aflate în subordinea sa.

AICI poți să vezi ce a spus judecătorul Tudorel Toader despre o posibilă amânare a deciziei.

Judecătorii CCR vor da verdictul privind referendumul

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_22811').select();" id="embed_text_22811" />
Ultima oră
23:54 - Dan Barna: Fie PNL vine cu o altă propunere de premier și discutăm posibilitatea revenirii la guvernare, fie PNL rămâne alături de Florin Cîțu și echipa câștigătoare merge alături de Marcel Ciolacu
23:45 - SPD, peste CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
23:36 - Șeful celei mai vechi firme de recrutare a stârnit discuții aprinse în online. Ce sondaj a făcut pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex să-și pună un cerculeț verde pe rever, să fie vizibil de la distanță”
23:11 - Carmen Negoiță și iubitul politician se căsătoresc! Vedeta a făcut anunțul în direct: „Mi-a dat o cutie mare cu un cadou de ziua mea…”
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”