Barurile și restaurantele, închise în Gherla și Dej / Prefectul Mircea Abrudean: „Fac apel la responsabilitate maximă. Nu este cazul să tratăm cu lejeritate măsurile impuse pentru că ajungem în situații nedorite”

Barurile și restaurantele, închise în Gherla și Dej / Prefectul Mircea Abrudean: „Fac apel la responsabilitate maximă. Nu este cazul să tratăm cu lejeritate măsurile impuse pentru că ajungem în situații nedorite”
foto: Pixabay

În contextul depășirii ratei de incidență de infectare cu coronavirus de 1,5 la 1000 de locuitori în localitățile Gherla și Dej, activitatea cu publicul din interior a cafenelelor, restaurantelor și a operatorilor care desfășoară activități de jocuri de noroc din aceste două municipii va fi suspendată.

Barurile și restaurantele se închid în Gherla și Dej

Măsura a fost luată luni de Comitetul Județean pentru Situații deUrgență și se va aplica începând cu 6 octombrie,pânăcând pragul de incidență de contaminare cu COVID-19 scade sub 1,5 la 1000 de locuitori.

„Având în vedere incidența cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile din municipiile Dej și Gherla, județul Cluj, unde au fost depășite pragurile de 1,5/1000 de locuitori(1,66 la Dej și 1,57 la Gherla) s-a dispus începând cu data de 06.10.2020 până la atingerea unei rate de incidență mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori pe raza celor două municipii următoarele măsuri:

a) suspendarea activităților cu publicul a tuturor operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum a produselor alimentare sau nealimentare alcoolice și nealcoolice de tipul restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor;

b)suspendarea activității restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare. Activitatea restaurantelor și cafenelelor din interiorul pensiunilor, hotelurilor sau a altor unități de cazare este permisă doar pentru clienții cazați în hotel.

c) suspendarea activității cu publicula operatoriloreconomicilicențiați în domeniul jocurilor de noroc”, anunță Comitetului Județean pentru Situații deUrgențăCluj.

Măsuri pentru unitățile de învătământ din Dej și Gherla

O altă serie de măsuri vizează o serie de unități de învățământ.

Astfel, începând tot cu 6 octombrie, școlile din muncipiile Dej, Gherla, orașul Huedin și comuna Florești vortrece la scenariul de funcționare 2, adică la participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a opta și a douăsprezecea, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea prin rotație – una sau două săptămâni – a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu.

Totodată, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej și Colegiul Național „Petru Maior” din Gherla va trece la scenariul de funcționare 3, adicăparticiparea tuturor preșcolarilor și a elevilor la activități online

Și iceul Teoretic ELF și Grădinița Universul Copiilor din Cluj-Napoca vor trece de la scenariul de funcționare 1, învățământ față în față, la scenariul 2, scrie presa locală.

În plus, începând cu 7.10.2020, purtarea măștii de protecție este obligatorie pentru toate persoanele cu vârsta de peste cinci ani, astfel încât să acopere gura și nasul, pe o rază de 100 de metri în jurul unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj. Nerespectarea măsurii atrage sancționarea cu amendă cuprinsă între 500 și 2500 lei.

Prefectul Mircea Abrudean, despre creșterea cazurilor de COVID-19

Mircea Abrudean, Prefectul județului Cluj, a anunțat că în prezent cele trei spitale de tratare a pacienților COVID din Cluj-Napoca funcționează la capacitate maximă, iar în perioada următoare va mai fi deschisă o unitate de Terapie Intensivă.

„Sistemul medical, medicii și toată lume fac eforturi pentru a gestiona cum trebuie situația cum trebuie însă nu este suficient. Oamenii trebuie să înțeleagă că situația devine problematică și trebuie să ne luăm măsuri pentru a nu ajunge la spital.

Situația devine tot mai gravă și vă dați seama că vorbim de județul Cluj unde infrastructura medicală este performantă. De aceea, fac apel la responsabilitate maximă. Nu este cazul să tratăm cu lejeritate măsurile impuse pentru că ajungem în situații nedorite”, a spus prefectul.

Urmăriți B1TV.ro și pe