Fraudă la o secție de votare din Olt. Un cetățean a votat cu două cărți de identitate diferite

Fraudă la o secție de votare din Olt. Un cetățean a votat cu două cărți de identitate diferite

Debutul alegerilor locale a adus cu sine și primele tentative de fraudă. Un cetățean din județul Olt a votat cu două cărți de identitate diferite.

Fraudă la o secție de votare din Olt

Un bărbat de 28 de ani, din comuna Colonești,cu reședința în comuna Cungrea, a votat la secția din Cungrea folosind actul de identitate al concubinei sale.

Apoi, bărbatul s-a prezentat la o altă secție de votare, unde a votat cu propria carte de identitate.

Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții IPJ Olt, poliția s-a deplasat la fața locului și a întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de „fraudă la vot”.

Închisoare de până la 3 ani pentru votul cu un act de identitate fals

Împiedicarea, prin orice mijloace, a dreptului de a alege pe cineva se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Aceeaşi pedeapsă este valabilă şi pentru oferirea de bani, bunuri sau alte foloase, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.

Totodată, persoanele care votează fără a avea acest drept sau cu un act de identitate fals sau cu un buletin de vot fals se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dpă caz, şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Aceeaşi pedeapsă va primi și persoana care votează de două sau mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul, a precizat purtătorul de cuvânt alMAI, Monica Dajbog.

De asemenea, fotografierea sau filmarea buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot va fi aspru pedepsită, cu o amendă cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei.

De asemenea, persoanele care continuă propaganda electorală sau sfătuiesc alegătorii la sediul secţiilor de votare sau în împrejurimi cum sau pe cine să voteze vor primi o amendă cuprinsă între 1.400 şi 2.000 de lei.

Tags: