Munți de gunoaie la mare! Constanța – în topul celor mai murdare plaje de pe litoralul românesc

Munți de gunoaie la mare! Constanța – în topul celor mai murdare plaje de pe litoralul românesc
Constanța are cele mai murdare plaje. Foto: Captură video

În fiecare an, reprezentanţii organizaţiilor de mediu monitorizează curăţenia plajelor de pe litoralul românesc. Astfel, se ajunge chiar la un top al celor mai murdare locuri unde poţi să stai la soare.

Turiștii de pe litoral sunt iresponsabili și lasă tone de gunoi în urma lor. Experții menționează că aceste cantități de gunoi sunt în continuă creștere, iar amenzile, deși sunt mari, nu se mai aplică. Între timp, turiștii reproșează că nu găsesc suficiente coșuri de gunoi.

Ultimul top realizat de către specialiști a fost dat publicității în luna mai și acesta arăta că plaja din Constanța este cea mai murdară, urmată de cea din Jupiter și, ulterior, cea din Năvodari.

Turiștii se bucură de soare și uită de gunoi

„Vreau să vă povestesc ce mi s-a întâmplat în urmă cu câteva minute pe plaja din Mamaia. Încercam să realizăm acest material și am întâlnit un tânăr care și-a abandonat 3 sticle de bere, pe care, evident, le băuse ceva mai devreme, undeva între pietrele de pe dig. L-am întrebat, evident, de ce le-a abandonat acolo. Nu a avut niciun răspuns. Ne-a întors spatele și și-a văzut de drum.

Asta în condițiile în care coșul de gunoi era la aproximativ 20 de metri distanță. Nici măcar nu a avut bunul simț să se întoarcă, să le ia și să le ducă la coș, chiar și după ce i-am atras noi atenția.

Și să știți că sunt foarte multe cazuri de acest gen pe plajă. Mulți turiști vin, se bucură de soare și de mare, iar când pleacă, uite să-și ia cu ei și deșeurile provenite, sigur, în urma consumului de diverse alimente sau băuturi pe plajă.

Pentru că, da, poate să nu existe un coș lângă ei, dar asta nu înseamnă că nu-ți poți lua acele deșeuri și ulterior să le depozitezi în locurile special amenajate.

Potrivit statisticilor, cele mai multe deșeuri lăsate în urmă de către turiști sunt din plastic și aici vorbim de acele peturi, dar și de pungi, de bidoane, de găleți. De asemenea, se regăsesc foarte multe deșeuri din metal și lemn procesat, acele tacâmuri pe care le abandonează turiștii, furculițe, cuțite sau linguri din lemn pe care le folosesc unii agenți economici.

Mai grav este însă că multe dintre aceste deșeuri ajung și în apă și sunt ingerate de către pești și atunci noi, la un moment dat, o să ajungem să consumăm mai degrabă plastic decât pește, motiv pentru care specialiștii ne avertizează și ne sfătuiesc mai degrabă ca atunci când mergem la plajă să ne luăm cu noi și acei saci menajeri, iar la finalul zilei de plajă să ne punem acolo deșeurile și ulterior să le depozităm unde trebuie.

Și pentru că venit vorba de topuri, vreau să vă spun că România ocupă ultimul loc în ceea ce privește reciclarea deșeurilor în Uniunea Europeană”, menționează Antena 3.

Plasticul, cel mai răspândit deșeu și cel mai periculos

Potrivit datelor centralizate de o companie care activează pe piaţa de profil, 85% dintre deşeurile descoperite pe plajele cele mai aglomerate din judeţul Constanţa sunt din plastic, restul reprezentând deşeuri din metal, sticlă/ceramică, cauciuc, hârtie/carton, textile şi lemn procesat, iar cantităţile sunt în creştere, de la an la an.

O mare parte dintre deşeurile care nu sunt colectate selectiv în pubelele speciale ajung în apa Mării Negre.

„Dacă nu este colectat, iar mai apoi reciclat şi valorificat, plasticul poate fi dăunător pentru mediu. Un PET se descompune în aproximativ 500 de ani şi poate afecta fauna marină, dar şi pe fiecare dintre noi, prin lanţul alimentar”, a declarat Cosmin Monda, fondator şi CEO Clean Recycle.

Specialiștii recomandă turiștilor să aibă cu ei pe plajă saci, în care ulterior să adune deșeurile și să le depoziteze în locurile special amenjate.

Urmăriți B1TV.ro și pe