Povestea unui cioban din Sibiu, care a ajuns să cerșească în Germania: „Nu mai am pe nimeni în România”

Povestea unui cioban din Sibiu, care a ajuns să cerșească în Germania: Nu mai am pe nimeni în România
Foto: Pixabay.

Ion Dogan trăiește de mai multe luni pe străzile orașului Jena (landul Turingia din centrul Germaniei), iar cazul lui a atras atenția jurnaliștilor de la Ostthuringer Zeitung.

”Stă pe un scaun lângă trotuar și și-a depozitat puținele lucruri într-o pungă de cumpărături. Sute de oameni îl văd în fiecare zi. Unii aruncă câteva monede în ceașca de cafea de la brutărie. Mulți alții trec pe acolo. Poartă pantofi rezistenți, pantaloni termici, pălărie de lână și o geacă groasă de iarnă. Doar fața îi este bronzată de vreme”, îl descriu jurnaliștii, citati de Turnul Sfatului.

Cum  a ajuns  un cioban din Sibiu să cerșească în Germania

Nu vorbește germană și pentru a intra în dialog cu el jurnaliștii l-au contactat pe Julian Paal, fost student la secția de studii românești a Universității Friedrich Schiller din Jena.

Când Ion Dogan aude cuvintele în limba sa maternă, reacționează aproape bucuros și exuberant pentru o scurtă clipă. Dar apoi răspunde scurt și concis. Nu scapă multe cuvinte pe gură.

”Susține că ar veni din Târgu Mureș (Neumarkt am Mieresch), un oraș din regiunea Transilvaniei, iar ultima sa slujbă a fost cea de cioban în apropiere de Sibiu”, scriu jurnaliștii germani.

A plecat din Sibiu pentru că nu a mai putut lucra din cauza unui picior bolnav, iar proprietarul oilor l-ar fi dat afară.

”Nu putem verifica declarațiile lui Dogan. Dar el răspunde clar și declarațiile sale par plauzibile” spune Julian Paal.

Potrivit acestuia, Ion Dogan are 65 de ani. Nu are familie și nu există nimeni în România care să-i simtă lipsa. Piciorul îi dă bătăi de cap. Se poate observa că acesta este evident inflamat.

O femeie care provine din România și care locuiește în Jena de aproximativ 30 de ani îl ajută să-și schimbe bandajele și îl duce la medic, dacă este necesar, scrie Turnul Sfatului.

„Nu mai am pe nimeni în România”

Locuiește în Jena din vara anului trecut și nu vrea să se întoarcă acasă. „Nu mai am pe nimeni în România”, spune el și exclude o întoarcere în Mureș sau Sibiu.

Există spații, dar nu sunt soluții
Oameni ca Ion Dogan nu sunt înregistrați în niciun sistem, scriu jurnaliștii germani.

„I-am oferit ajutor de mai multe ori, dar el nu vrea”, spune șefa departamentului de servicii sociale, Barbara Wolf.

„Moare de frig”, s-a gândit ea, și a alertat serviciile de urgență. Nu a venit nimeni, a mărturisit jurnaliștilor de la Ostthuringer Zeitung.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo