Ion Dogan trăiește de mai multe luni pe străzile orașului Jena (landul Turingia din centrul Germaniei), iar cazul lui a atras atenția jurnaliștilor de la Ostthuringer Zeitung.
”Stă pe un scaun lângă trotuar și și-a depozitat puținele lucruri într-o pungă de cumpărături. Sute de oameni îl văd în fiecare zi. Unii aruncă câteva monede în ceașca de cafea de la brutărie. Mulți alții trec pe acolo. Poartă pantofi rezistenți, pantaloni termici, pălărie de lână și o geacă groasă de iarnă. Doar fața îi este bronzată de vreme”, îl descriu jurnaliștii, citati de Turnul Sfatului.
Nu vorbește germană și pentru a intra în dialog cu el jurnaliștii l-au contactat pe Julian Paal, fost student la secția de studii românești a Universității Friedrich Schiller din Jena.
Când Ion Dogan aude cuvintele în limba sa maternă, reacționează aproape bucuros și exuberant pentru o scurtă clipă. Dar apoi răspunde scurt și concis. Nu scapă multe cuvinte pe gură.
”Susține că ar veni din Târgu Mureș (Neumarkt am Mieresch), un oraș din regiunea Transilvaniei, iar ultima sa slujbă a fost cea de cioban în apropiere de Sibiu”, scriu jurnaliștii germani.
A plecat din Sibiu pentru că nu a mai putut lucra din cauza unui picior bolnav, iar proprietarul oilor l-ar fi dat afară.
”Nu putem verifica declarațiile lui Dogan. Dar el răspunde clar și declarațiile sale par plauzibile” spune Julian Paal.
Potrivit acestuia, Ion Dogan are 65 de ani. Nu are familie și nu există nimeni în România care să-i simtă lipsa. Piciorul îi dă bătăi de cap. Se poate observa că acesta este evident inflamat.
O femeie care provine din România și care locuiește în Jena de aproximativ 30 de ani îl ajută să-și schimbe bandajele și îl duce la medic, dacă este necesar, scrie Turnul Sfatului.
Locuiește în Jena din vara anului trecut și nu vrea să se întoarcă acasă. „Nu mai am pe nimeni în România”, spune el și exclude o întoarcere în Mureș sau Sibiu.
Există spații, dar nu sunt soluții
Oameni ca Ion Dogan nu sunt înregistrați în niciun sistem, scriu jurnaliștii germani.
„I-am oferit ajutor de mai multe ori, dar el nu vrea”, spune șefa departamentului de servicii sociale, Barbara Wolf.
„Moare de frig”, s-a gândit ea, și a alertat serviciile de urgență. Nu a venit nimeni, a mărturisit jurnaliștilor de la Ostthuringer Zeitung.