Salvamontiștii avertizează turiștii cu privire la riscul crescut de producere a avalanșelor

Salvamontiștii avertizează turiștii cu privire la riscul crescut de producere a avalanșelor
Foto: Krzysztof Kowalik (Unsplash.com)

Salvamontiştii au explicat că începând de joi seară până vineri seară, riscul de producere a avalanșelor este foarte mare în munţii Făgăraş, Ţarcu-Godeanu şi Parâng-Şureanu şi însemnat, de nivelul trei din cinci, în Masivul Bucegi.

Munţii Făgăraş, Ţarcu-Godeanu şi Parâng-Şureanu prezintă un risc de producere a avalanşelor de patru din cinci la altitudini mai mari de 1.800 de metri şi de trei din cinci, adică risc însemnat la sub 1.800 de metri.

Pericol de avalanșă

Motivul pentru care pericolul de avalanșă este atât de mare ar fi coeziune slabă între cristale a stratului superior de zăpadă, care nu face aderenţă cu stratul mai vechi, întărit.

”Pe pantele suficient de înclinate se pot declanşa spontan avalanşe de dimensiuni medii sau chiar mari la peste 1.800 de metri prin alunecarea stratului de la suprafaţă peste straturile mai vechi şi izolat, dislocarea acestora sau prin ruperea şi alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul fiind amplificat la supraîncărcări”, se precizează în buletinul nivometeorologic pentru perioada 2 februarie ora 20:00 – 3 februarie ora 20:00.

Urmăriți B1TV.ro și pe