Ministrul Agriculturii, în contextul secetei: Am discutat cu băncile un proiect normativ, un mecanism de amânare a ratelor fermierilor

Ministrul Agriculturii, în contextul secetei: Am discutat cu băncile un proiect normativ, un mecanism de amânare a ratelor fermierilor

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, într-o conferință de presă, că a avut mai multe discuţii cu băncile prezente în România pentru a elabora un act normativ privind amânarea plăţii ratelor la creditele făcute de fermieri, astfel încât aceştia să îşi poată continua activitatea, în contextul în care unii fermieri sunt aproape de pragul falimentului din cauza secetei.

Adrian Oros: Am discutat cu băncile un proiect normativ. Acesta aşteaptă o reglementare a BNR

Acesta a afirmat că, din cauza secetei prelungite din toamna trecută, urmată de cea din primăvara acestui an, producţia medie la hectar a scăzut la toate culturile de cereale şi oleaginoase însămânţate în toamna anului 2019, potrivit primelor date colectate de reprezentanţii Ministerului Agriculturii, după ce au fost adunate roadele de pe aproape 90% din suprafaţa cultivată.

„La grâu am avut cea mai mare suprafaţă însămânţată, peste 80% din suprafaţa totală, de 2,9 milioane de hectare. S-a recoltat peste 89% din suprafaţă şi producţia medie la grâu este de 2,9 t/ha faţă de 4,8 t/ha în 2019. S-a diminuat cu 40% producţia medie la hectar. Dacă anul trecut am avut peste 9 mil. tone grâu, anul acesta estimările sunt de 5,5 – 5,6 mil. tone“, a menționat oficialul, conform zf.ro.

Anul trecut, cantitatea de grâu recoltată a fost de aproape 10 milioane de tone, România situându-se pe locul patru în UE la producţia obţinută şi suprafaţa cultivată.

Spre deosebire de anul 2019, când producția la secară producţia medie a fost diminuată de la 3,2 t/ha, anul acesta a fost de 2,5 t/ha. De asemenea, și la orz producţia medie a scăzut de la 5 t/ha la 2,6 t/ha, fiind înregistrată o scădere de 47%, iar la rapiţă a scăzut de la 2,3 t/ha la 1,9 t/ha.

Potrivit oficialului, ministerul Agriculturii va primi bani pentru despăgubiri, la rectificarea bugetară, ce va avea loc cel mai probabil la jumătatea lunii august. Suma prevăzută în schema de sprijin pentru agricultori este de 1,2 miliarde de lei pentru peste 34.000 fermieri.

Valoarea despăgubirilor va fi de 925 lei/ha pentru culturile de grâu şi secară şi de 1.002 lei/ha pentru cultura de rapiţă.

Adrian Oros a mai menţionat că vor fi despăgubiţi şi fermierii care au pagube însemnate şi la culturile de primăvară, respectiv floarea-soarelui şi porumb, cât şi proprietarii livezilor şi viilor, iar constatările efectelor calamităţii naturale se vor efectua până la data de 15 septembrie.

Ministrul a spus că a discutat cu băncile un proiect normativ, un mecanism de amânare a ratelor, însă acesta aşteaptă o reglementare a BNR.

„Am discutat cu băncile un proiect normativ, un mecanism de amânare a ratelor. Ieri a am avut a doua întâlnire, iar marea majoritate este de acord, singura problema este să primim o reglementare a BNR, sper ca în urma consultărilor să le permită băncilor să dea această facilitate. Seceta a afectat fermierii şi trebuie să îi ajutăm să îşi poată relua activitatea, să nu îi falimentăm“, a declarat el.

Oficialul a mai spus că suprafaţa afectată de secetă a fost de 1,2 mil. ha din cele 2,9 mil. ha însămânţate în toamnă, producţia de grâu scăzând aproape la jumătate.

Cu toate acestea, ministrul Agriculturii crede că „piaţa nu va fi afectată, iar preţul pâini nu va creşte, pentru că e suficient grâu la nivel intern şi în Europa“.

Urmăriți B1TV.ro și pe