Augustin Zegrean consideră „ridicolă” ideea Federaţiei Poliţiştilor privind desființarea Ilfovului: „Ei trebuie să lupte cu clanurile interlope, nu cu județele” (VIDEO)

Augustin Zegrean consideră „ridicolă” ideea Federaţiei Poliţiştilor privind desființarea Ilfovului: „Ei trebuie să lupte cu clanurile interlope, nu cu județele” (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România, a anunțat că va propune Guvernului desființarea județului Ilfov, „ca o primă măsură pentru stăpânirea criminalităţii”. Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, a declarat, pentru B1 TV, că ideea este una ridicolă, deoarece „clanurile interlope nu sunt organizate pe județe”, iar polițiștii „trebuie să lupte cu clanurile interlope, nu cu județele”. În schimb, Zegrean a precizat că Ilfovul n-ar fi trebuit de la bun început să existe, iar teritoriul trebuia declarat zonă metropolitană a Bucureștiului.

Augustin Zegrean: Județul Ilfov n-ar fi trebuit să existe. Acolo trebuia să fie zona metropolitană a Bucureștiului

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat că în Constituție scrie doar că România e împărțită în comune, orașe și municipii. Legea Fundamentală nu prevede câte comune, orașe și municipii sunt și nici eventuale criterii de populație sau de suprafață în baza cărora ar trebui făcută împărțirea administrativă a țării.

Zegrean a mai susținut că i se pare ridicolă ideea de a desființa județul Ilfov. În schimb, a precizat că acesta nu ar fi trebuit să existe deloc, ci aceea ar fi trebuit să fie zona metropolitană a Bucureștiului.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Despre reorganizarea teritorială a României se vorbește de mulți ani, a fost și o lege făcută de PSD, mi se pare, care a fost respinsă de Curtea Constituțională ca fiind neconstituțională, la control înainte de publicare. Înțeleg că acum, dacă au văzut că nu merge pe întreg teritoriul, o iau pe bucăți.

Serios, vorbind, în Constituție nu scrie mult despre asta, scrie doar că teritoriul e împărțit, din punct de vedere administrativ, în comune, orașe și municipii. Câte comune, câte orașe și câte municipii nu scrie și nu se dă niciun criteriu de populație sau de suprafață pentru asta. Aici e de gândit administrativ, deci cum se organizează mai bine administrativ.

Faptul că acum vor să desființeze Ilfovul mi se pare ridicol. Ce motiv ar fi? Lăsând la o parte faptul că județul Ilfov n-ar fi trebuit să existe. Ăsta e un alt aspect. Acolo ar fi trebuit să fie zona metropolitană a Bucureștiului”, a explicat Augustin Zegrean, pentru B1 TV.

Acesta a precizat că, în opinia sa, idee avansată privind desființarea județului Ilfov „are caracter electoral și atâta tot”.

Întrebat de moderatorul B1 TV Tudor Barbu ce legătură există între un clan interlop, organizarea teritorială a țării și clasa politică, Zegrean a răspuns: „Nu e nicio legătură între clanurile interlope, desființarea sau existența unui județ. Ei trebuie să lupte cu clanurile interlope, nu cu județele. Clanurile interlope nu sunt organizate pe județe”.

Federaţia Poliţiştilor propune desființarea județului Ilfov, ca primă măsură pentru „stăpânirea criminalității”

Precizările fostului președinte CCR vin după ce Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România, a anunțat că va propune Guvernului desființarea județului Ilfov, „ca o primă măsură pentru stăpânirea criminalităţii, în ceea ce privește grupările infracţionale, aşa cum sunt ele denumite popular ”clanuri””.

„Considerăm că, în aceşti 30 de ani, mulţi indivizi s-au aciuat în judeţul Ilfov, judeţ care a fost artificial creat. De altfel, înainte de 1989, a şi fost desfiinţat şi, ulterior, recreat. (…) Poliţia, în aceste condiţii, ar reuşi să facă şi economie de resurse pentru că poliţiştii ar fi redistribuiți către alte unităţi ale Poliţiei Române pentru că la noi există competența teritorială şi materială”, a adăugat Christian Ciocan, potrivit dcnews.ro.