Medic din Iași: Nu e normal să nu avem echipamente de protecție și să expui la risc un spital întreg! De ce avem puține cazuri încă? Deoarece oamenii NU sunt testați!

Medic din Iași: Nu e normal să nu avem echipamente de protecție și să expui la risc un spital întreg! De ce avem puține cazuri încă? Deoarece oamenii NU sunt testați!
Foto: Pixabay

Diana Popovici, medic ginecolog de la Maternitatea din Iași, a povestit condițiile în care i-a făcut cezariană unei femei însărcinate, care intrase în contact cu o persoană revenită din Veneto, Italia. Popovici a susținut că medicii și restul cadrelor medicale nu au avut echipamentele de protecție necesare, în condițiile răspândirii noului coronavirus, așa că au fost cu toții nevoiți să improvizeze: au folosit două rânduri de măști, două rânduri de mănuși și halatul steril.

Cum toate acestea nu sunt suficiente, medicul atrage atenția că lipsa echipamentelor face ca un întreg spital să fie expus la risc.

Popovici a mai ținut să sublinieze că România nu are un număr atât de mic de infectări comparativ cu alte state pentru că a găsit rețeta – miracol a prevenției, ci pentru că pur și simplu nu se fac suficiente teste. Și nu se fac suficiente teste pentru că ele nu există.

În aceste condiții, România va depăși alte state europene la numărul de cazuri, anticipează medicul ginecolog.

Postarea integrală a medicului Diana Popovici:

„Eu in garda de primire, astazi impreuna cu cativa colegi!
Sunt informata ca va ajunge in spital o gravida, cu nastere declansata si care a luat legatura (vizita) acum o saptamana cu un neam de al ei, sosita din Veneto acum 18 zile!
M am scurs!
Indicatia este sa se finalizeze nasterea prin operatie cezariana!
A inceput agitatia!
Unde o vedem?…am blocat un cabinet de consultatii pentru ea, cabinet in care ulterior s a efectuat dezinfectia!
Avem echipamente de protectie?…nu avem!!!
Avem teste pt recoltare si pt a trimite la boli infectioase?…nu avem!!!
Si atunci, ce avem?
Doctori si asistente care trebuie sa intre in sala si eventual sa se contamineze?…da, asta avem!
A venit gravida, s a efectuat ancheta epidemiologica..a avut contact cu persoana sosita din Veneto care nici ea nu a efectuat testul, desi s a dus si a cerut sa i se faca..indicatia a fost doar de autoizolare la domiciliu, s a practicat cezariana, medicii, asistentele si infirmierele FARA echipament de protectie!
Doar cu 2 randuri de masti, 2 randuri de manusi si halatul steril!
Dzeu cu mila!
Nu este normal ce se intampla!
Nu este normal sa NU avem echipamente de protectie!
Nu este normal sa expui la risc un spital intreg!
In aceste conditii de practicare a medicinei in conditii de pandemie, Romania va depasi alte state europene la numarul de cazuri!
De ce avem noi (inca) putine cazuri?…deoarece oamenii NU sunt testati!
Este un fals adevar expus publicului!
Stat roman!
Esti obligat sa achizitionezi teste, dezinfectante si materiale de protectie!
Sanatatea este garantata de Constitutie!
Cum ne a fost noua, celor din garda sanatatea garantata astazi???
Si garda continua…..”

Opinia sa este împărtășită și de alți medici, care au povestit situații similare prin care au trecut. (Detalii AICI)

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, luni dimineață, că numărul infectărilor cu noul coronavirus a ajuns în România la 158. Încă 19 noi cazuri au fost înregistrate de la precedenta informare. În carantină sunt 3.008 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul. (Detalii AICI)