DNA, precizări oficiale despre plasarea sub control judiciar a lui Costel Alexe: Ce interdicții are fostul ministru în următoarele 60 de zile

DNA, precizări oficiale despre plasarea sub control judiciar a lui Costel Alexe: Ce interdicții are fostul ministru în următoarele 60 de zile
foto: Facebook @ Directia Nationala Anticoruptie

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat oficial, miercuri, că președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, începând din data de 27 aprilie. Fostul ministru al Mediului este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și instigare la delapidare. Aceeași măsură a fost luată și în cazul unei alte persoane, inculpată în dosar.

DNA anunță oficial plasarea sub control judiciar a lui Costel Alexe

Astfel, în perioada în care se află sub control judiciar, Costel Alexe și celălalt inculpat nu au voie să plece din România și nici să comunice direct sau indirect cu anumite persoane.

Ce acuzații i se aduc fostului ministru al Mediului

Potrivit procurorilor anticorupție, ”la data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede”.

Costel Alexe ar fi primit 22 de tone de tablă pe 23 aprilie și 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului.

„Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de 99.956 lei și constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.

Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, inculpat în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă”, se mai arată în comunicatul DNA.

În acest context, Costel Alexe a anunțat că se autosuspendă din funcțiile de președinte al PNL Iași și de vicepreședinte al PNL La nivel național.

”Sunt nevinovat și am convigerea că voi demonstra acest lucru în instanță, dar, în acest moment, consider că este un gest de onoare să mă autosuspend din funcția de președinte al PNL Iași și vicepreședinte al PNL”, a precizat Costel Alexe, printr-un comunicat de presă.

Ultima oră