Încă un avion F-16 a intrat oficial în dotarea Forțelor Aeriene Române. În total, România deține 17 astfel de aparate

Încă un avion F-16 a intrat oficial în dotarea Forțelor Aeriene Române. În total, România deține 17 astfel de aparate
sursa foto: pixabay

Încă un avion F-16 din cadrul Escadrilei 53 Vânătoare a Bazei 86 Aeriene de la Borcea a intrat oficial în dotarea Forțelor Aeriene Române. Aceasta este cea de-a 17-a aeronavă de acest tip achiziționată de România din 2016 și până în prezent, scrieAgerpres.

„Am considerat că este un eveniment care trebuie marcat pentru că el reprezintă momentul în care încheiem etapa de achiziţie şi demarăm o nouă etapă cel puţin la fel de importantă, aceea de operaţionalizare şi modernizare a escadrilei”, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă.

În acest moment, avioanele F-16 ale României execută misiuni de poliție aeriană „prin executarea permanentă a apărării spaţiului aerian naţional NATO, pe timp de pace şi în situaţii de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliţie Aeriană, sub comanda NATO”, conform MApN.

Întreaga flotă de 17 avioane F-16 va intra într-o etapă de modernizare la Aerostar Bacău, în perioada 2023-2025, la standardul M6.XR (practic o actualizare a software-ului, îmbunătățire a senzorilor, comunicațiilor etc.)

Prin Hotărârea CSAT din 27 septembrie 2012 a fost aprobată Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”, care prevede realizarea graduală a capabilităţii operaţionale aeriene finale, reprezentată de trei escadrile de luptă.

Urmăriți B1TV.ro și pe