UPDATE // Președintele Klaus Iohannis a fost la Institutul Matei Balș. Cinci persoane au murit în urma incendiului de vineri dimineață

UPDATE // Președintele Klaus Iohannis a fost la Institutul Matei Balș. Cinci persoane au murit în urma incendiului de vineri dimineață
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE, 29 ianuarie, ora 13.45: Președintele Klaus Iohannis a susținut și o declarație de presă, vineri, la Spitalul Matei Balș, și a declarat că spitalele românești au probleme structurale, context în care i-a cerut din nou ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, să pregătească un proiect de reformă.

UPDATE, 29 ianuarie, ora 13: Președintele României, Klaus Iohannis, a ajuns la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, unde vineri dimineață a izbucnit un incendiu la unul dintre pavilioanele spitalului. Bilanțul deceselor confirmate a ajuns oficial la 5.

UPDATE, 29 ianuarie, ora 12.10: Autoritățile au confirmat un al cincilea deces în urma incendiului de la Institutul Matei Balș.

UPDATE, 29 ianuarie, ora 12.05: Rudele pacienților de la Spitalul Matei Balș s-au adunat în fața unității sanitare pentru a afla vești despre apropiații lor, însă susțin că nimeni nu le oferă răspunsuri concrete.

UPDATE, 29 ianuarie, ora 12:Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, susține că nu au existat probleme cu căldura în ultima săptămână la Spitalul Matei Balș.

UPDATE, 29 ianuarie, ora 10.35:Doi dintre cei patru pacienți transferați de la Institutul Matei Balș, la Institutul Marius Nasta sunt în stare gravă, a precizat managerul Beatrice Mahler, care a declarat că „o femeie și un bărbat au stare generală gravă și au fost trimiși în Terapie Intensivă”.

UPDATE, 29 ianuarie, ora 10.30: Spitalul Victor Babeș a primit patru dintre pacienții transferați de la Institutul Matei Balș, iar managerul Emilian Imbri a vorbit despre starea lor, vineri, în direct pe B1 TV.

UPDATE, 29 ianuarie, ora 10.25: În urma incendiului de la INBI Matei Balș, un număr de 53 de pacienți au fost transferați către alte spitale din Capitală.

UPDATE, 29 ianuarie, ora 10.20:Premierul Florin Cîțu a reacționat în urma incendiului produs vineri dimineața la Institutul „Matei Balș”, în urma căruia patru pacienți și-au pierdut viața. Prim-ministrul a precizat într-un mesaj publicat pe Facebook că, de acaeastă dată, reacția autorităților a fost eficientă și rapidă. Acesta a subliniat că urmează stabilite cauzele și responsabilii pentru această tragedie

UPDATE, 29 ianuarie, ora 9.50: Președintele României, Klaus Iohannis, va sosi la INBI Matei Balș la ora 13. Totodată, premierul Florin Cîțu a convocat de urgență o ședință de Guvern pentru ora 13.30, urmând ca la 14 să facă declarații.

UPDATE, 29 ianuarie, ora 9.45: Prefectul Capitaleia făcut mai multe precizări despre situația de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș din București. În direct pe B1 TV, vineri, Traian Berbeceanu a explicat că, în momentul în care incendiul s-a produs, instalațiile anti-incendiu au funcționat și aprovizionarea cu curent electric și cu oxigen în pavilionul respectiv a fost întreruptă automat.

UPDATE, 29 ianuarie, ora 09.27: Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a anunțat că două linii telefonice speciale vor fi operaţionalizate pentru aparţinătorii pacienţilor evacuați după incendiul de la Institutul ”Matei Balş” și transferați la alte unități medicale din Capitală.

UPDATE, 29 ianuarie, ora 09.14: Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Anchetatorii fac deja cercetări la fața locului.

UPDATE, 29 ianuarie, ora 08.53: Secretarul de stat Raed Arafat a avut o ieșire nervoasă în timp ce le vorbea reporterilor despre incendiul izbucnit la Spitalul ”Matei Balș” și soldat cu patru morți. Arafat s-a răstit după ce un jurnalist a susținut că e revoltător că încă un incendiu a izbucnit într-un spital, după cel de anul trecut, de la Piatra Neamț.

UPDATE, 29 ianuarie, ora 08.30: Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a vorbit, pentru B1 TV, despre clădirea în care a avut loc incendiul, cum a fost finanțat până acum Institutul ”Matei Balș” și ce se întâmplă cu pacienții COVID-19 evacuați.

UPDATE, 29 ianuarie, ora 8:20:Adrian Streinu-Cercel, fost manager al Institutului Matei Balș, a explicat că, deși clădirea era veche din 1953, ea fusese refăcută din toate punctele de vedere, iar ultima linie de oxigen a fost montată în decembrie, cu toate avizele.

UPDATE, 29 ianuarie, ora 7:20:Cel de-al patrulea deces a fost confirmat. Raed Arafat a oferit primele declarații despre tragedie. Patru saloane au fost afectate de incendiu, pe o suprafață de circa 120 de metri.

„Vreau să transmit condoleanțe familiilor paciențilorcare și-au pierdutviața. Vorbit de 4 persoane. trei găsite ulterior după ce s-a degajat fumul, din păcate carbonizate și unul asupra căruia s-au efectuat manevre de resuscitare dar nu s-au reușit. La ora 5:05 dimineața a fost apelul la 112, la ora 5:13 au fost primul echipaj sositcare a anunțat care este situația. au fost trimise de la începutmai multe echipaje. La 5:14 a fost declanșatplanul rosu șiau fost mobilizate mai multe forțedin parte ISU, pompierii cu SMURD-ul din parte spitalulFloreasca pe parte medicală, din parte spitalului Floreasca, din parte poliției și jandarmeriei”, a trasnmis șeful DSU.

Raed Arafat a mai spus că“nu mai avem alte persoane în stare critică”.

Întrebat dacă dintre cei transportaţi la alte spitale sunt persoane care se află în stare gravă, Arafat a răspuns: „Nu, pe probleme de arsuri nu”.

În acest moment, incendiul a fost lichidat.

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie”Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a confirmat că instituția sa așteaptă să preia 36 de pacienți de la Institutul Matei Balș.

Potrivit autorităților, ultimul control a fost efectuat în luna noiembrie a anului trecut.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, se află la Institutul „Matei Balş” din Capitală.

Pacienţii sunt evaluaţi. Până acum au fost transferaţi la „Victor Babeş” patru pacienţi. După informaţiile mele, cu siguranţă vor fi şi alte transferuri. Pacienţii sunt evaluaţi în acest moment în camera de gardă la „Matei Balş”. Este clar că este o problemă şi vorbim despre institutul cel mai bine finanţat din această ţară. De asemenea, vorbim despre spitalul care a tratat, sunt două spitale mari în Bucureşti care au tratat, foarte mulţi pacienţi, au fost folosite la capacitate până astăzi.„, a afirmat ministrul, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, precizând că situaţia este evaluată şi vor fi luate toate măsurile.

Știrea inițială //Un incendiu s-a produs vineri dimineaţă, la Spitalul Matei Balş din Bucureşti. Focul a pornit de la parterul pavilionului cinci al Spitalului. Cel puţin trei persoane au decedat şi peste 100 de pacienţi infectaţi cu COVID-19 au fost evacuaţi de către pompieri. Cei care au supraviețuit urmează să fie transferați la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, la Spitalul clinic „Dr. Victor Babeș”, la Floreasca și Universitar.

Pompierii au declarat că la momentul intervenției, incendiulnu se manifesta cu flacară, însă cu degajări maride fum.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit surselor TVR, o patra persoană a fost grav rănită, pompierii resuscitând-o la fața loculului. Se pare că și aceasta și-a pierdut viața.

Cauza incendiului nu a fost dezvăluită.

„La momentul la care ştim care este cauza o să vină cu rezultatele. La acest moment, nu vom da speculaţii, bănuieli”, a declarat Raed Arafat.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

știre în curs de actualizare