Klaus Iohannis, despre purtarea măștii în spațiile publice deschise: ”Este o recomandare pe care o fac” (VIDEO)

Klaus Iohannis, despre purtarea măștii în spațiile publice deschise: ”Este o recomandare pe care o fac” (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Președintele României Klaus Iohannis a declarat, marți, într-o conferință de presă, că recomandă portul măștii de protecție în spațiile publice deschise pentru prevenirea răspândirii pandemiei de coronavirus.

”Este recomandarea pe care am făcut-o imediat după ce am finalizat vizita și discuția de la INSP, unde am discutat cu experții de acolo. Este o recomandare pe care o fac, fiindcă eu sunt de aceeași părere ca experții de la INSP că este bine să purtăm mască de protecție de acest tip când suntem în preajma altor persoane, indiferent că suntem înăuntru sau afară”, a spus Iohannis.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

STUDIU: De ce este important să purtăm măștile în spațiile deschise

Cele mai multe cazuri de infectare cu Covid-19 s-au produs în spații închise, dar specialiștii trag un semnal de alarmă ca oamenii să poarte masca și în exterior, deoarece riscul nu este zero.

Oamenii ar trebui să poarte masca mai ales în locurile aglomerate, unde persoanele se apropie, de tipul petrecerilor sau mitingurilor electorale.

Specialiștii au analizat 25.000 de cazuri cu o componentă externă, de tipul sport, petreceri sau concerte: locuri aglomerate, unde distanțarea fizică nu este respectată, unde oamenii rămân o perioadă îndelungată de timp, circulă și vorbesc tare sau cântă.

„Practic, nu am găsit cazuri în circumstanțe externe ale vieții cotidiene”, arată Mike Weed, de la universitatea Canterbury Christ Church, care citează piețele în aer liber din China și America Latină sau un șantier din Singapore.

Studiul a scos la iveală că „exteriorul este mult mai sigur decât interiorul, pentru o activitate și distanțare similare”.

„Riscul de transmise este mult mai mic în exterior decât în interior deoarece virușii eliberați în aer pot rapid să se dilueze în atmosferă”, precizează experții.

Picăturile pot rămâne în aer timp de minute sau de ore, în funcție de gradul de ventilație. Într-o încăpere prost aerisită, oamenii riscă să se infecteze în acest fel.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)