Ludovic Orban: Cadrele didactice nu vor fi afectate de şomajul tehnic

Ludovic Orban: Cadrele didactice nu vor fi afectate de şomajul tehnic
Foto: gov.ro

Profesorii nu vor fi afectați de noul cadru pe care Guvernul îl pregăteşte pentru sectorul bugetar, care prevede o perioadă de lucru de 15 zile urmată de alte 15 zile de șomaj tehnic, a anunţat Ludovic Orban.

„(…) în ceea ce privește profesorii, mai ales că este nevoie de o creștere a activității profesorilor pe final de an (școlar) și pentru pregătirea tuturor examenelor” acest mecanism „nu se va aplica nici către cadrele didactice. Către personalul administrativ se va aplica, dar nu se va aplica măsura la cadrele didactice”, a declarat Ludovic Orban, într-o interviu pentru Radio România, citat de Hotnews.ro.

De asemenea, în ceea ce priveşte anul școlar în curs, primul ministrul dă asigurări că acesta „se va încheia”: „Nu există niciun pericol legat de încheierea anului școlar, de susținerea examenelor”.

Privitor la mecanismul șomajului tehnic parțial gândit pentru bugetari, și care a fost anunțat în urmă cu o zi la B1TV, Ludovic Orban a argumentat că este „nevoie de solidaritatea românilor în fața crizei”.

Apel la solidaritate

„Principiul solidarității trebuie să fie valabil pentru toți angajații, inclusiv în sectorul public”, a spus Orban, care a invocat atât „considerente epidemiologice”, legate de limitarea pandemiei, cât și resursele mult diminuate ale bugetului.

„Este o măsură de bun simț ca și în sectorul public să existe o formă de a restrânge activitatea, mai ales unde se poate”, printr-un „mecanism de bun simț” în care „angajații se împart în două jumătăți”, urmând ca jumătate să lucrează 15 zile iar următoarele 15 zile să stea acasă în șomaj tehnic.

De la acest mecanism, care nu a fost încă adoptat, vor face excepție sectoarele „din prima linie” precum Sănătate, ministerul de Interne, Ministerul Apărării, zonele din Ministerul Muncii care sunt implicate direct în derularea măsurilor de susținere a companiilor și cetățenilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe