Ministerul Justiției a publicat raportul GRECO privind România: „Secția specială pentru investigarea magistraților, o anomalie. GRECO insistă ca această să fie desființată”. Vezi DOCUMENTUL INTEGRAL 

Ministerul Justiției a publicat raportul GRECO privind România: „Secția specială pentru investigarea magistraților, o anomalie. GRECO insistă ca această să fie desființată”. Vezi DOCUMENTUL INTEGRAL 

Ministerul Justiţiei a publicat, marți, raportul Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) privind România. Ana Birchall a declarat la sediul ministerului că orice raport este important și că atunci când ești într-un club e nevoie să respecți regulile.

VEZI AICI DOCUMENTUL INTEGRAL

GRECO constată că a fost implementată doar una din cele cinci recomandări din Raportul său ad-hoc, celelalte patru fiind, practic, ignorate.

Astfel, atrag atenția asupra faptului că în raportul Ad hoc din 2018 s-a recomandat să se abandoneze crearea noii secții speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție, lucru care nu s-a întâmplat.

”În Raportul ad hoc, GRECO recomandă să fie abandonată crearea noii secții speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție (recomandarea ii). (…)

GRECO reamintește că a evaluat crearea secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție ca una dintre cele mai controversate modificări; a fost văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent, care ar putea conduce la conflicte de competență și ar putea fi folosită necorespunzător și supusă unei ingerințe nejustificate în procesul de justiție penală”, se arată în raportul publicat marți.

„GRECO atrage atenția autorităților asupra faptului că detașarea ofițerilor de poliție (de către Ministerul Afacerilor Interne) la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție conduce în mod inevitabil, în practică, la situații în care ofițerii de poliție judiciară ar investiga cazuri împotriva procurorilor și a judecătorilor, având în vedere că activitățile acestei Secții se concentrează asupra acestor două categorii profesionale, în locul anumitor tipuri de infracțiuni. O asemenea evoluție poate reprezenta un risc suplimentar pentru independența funcțională a sistemului judiciar. De asemenea, GRECO remarcă faptul că înființarea acestei noi Secții a primit o evaluare negativă din partea Comisiei Europene în ultimul Raport MCV privind România”, se mai precizează în document.

În acest context, GRECO constată că ”această recomandare a fost vădit ignorată șieste în mod serios îngrijorat de consecințele pe care aceste evoluții le au asupra independenței sistemului judiciar, precum și asupra luptei împotriva corupției în România, și insistă ca Secția de urmărire penală pentru investigarea infracțiunilor din justiție să fie desființată”, se arată în raport.

Specialiștii vorbesc și despre o serie de amendamente referitoare la numirile și eliberările din funcție a procurorilor de rang înalt care ar reprezenta amenințări serioase la adresa independenței sistemului judiciar în România.

”GRECO este preocupat în mod special de faptul că recomandarea de a se renunța la înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost complet ignorată.

Mai presus de toate, noua legislație include mai multe amendamente, printre altele, referitoare la numirile și eliberările din funcție a procurorilor de rang înalt, independența funcțională a procurorilor, răspunderea personală a judecătorilor și procurorilor etc., care, împreună, reprezintă amenințări serioase la adresa independenței sistemului judiciar în România”, se mai precizează în raport.

Tags: