Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: După 15 mai, în localitate se va circula fără declarație pe proprie răspundere / În afară localității se va circula doar având motive serioase (VIDEO)

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: După 15 mai, în localitate se va circula fără declarație pe proprie răspundere / În afară localității se va circula doar având motive serioase (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni că, după 15 mai, în localitate se va circula fără declarație pe proprie răspundere, iar în afaralocalității doar cu motive serioase, destinația trebuind demonstrată cumva. Invitat la „Ora Guvernului”, în Camera Deputaților, ministrul a explicat modul în care a evoluat epidemia de coronavirus în România și măsurile luate până acum de autorități. Din15 mai intră în vigoare starea de alertă, în contextul epidemiei de coronavirus, noi măsuri urmând a fi implementate.

Nelu Tătaru, despre România în luptă cu epidemia de coronavirus: „Am pornit la război cu mâinile goale”

Ministrul Sănătății a susținut că „am pornit la război cu mâinile goale” și că „va fi o perioadă lungă până când vom avea viața de dinainte de COVID-19”. Totuși, acesta și-a manifestat speranța că număr de îmbolnăviri va scădea chiar de săptămâna viitoare.

„S-a pornit testarea de la un laborator şi în prezent sunt 75 de laboratoare, totalizând circa 11.000 de teste pe zi. S-au realizat peste 260.000 de testări până acum. S-a instituit un sistem rapid de control medical şi epidemiologic la frontiere”, a explicat ministrul, în Parlament.

Acesta a mai susținut că nu ar fi drept să avem prea mari pretenții de la un sistem sanitar care suferă de 30 de ani: „Dacă în urmă cu 6 săptămâni aveam un corp medical fragilizat, acum avem un corp medical în prima linie. Mă mândresc cu ei. Chiar dacă uneori au fost huliți, azi fac ce trebuie. Nu poți să îi ceri imposibilul”.​

„Am avut ca reper recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și ale Comisiei Europene”, a mai precizat Tătaru, în Parlament, la „Ora Guvernului”.

Nelu Tătaru a mai spus că România are acum 74 de cazuri de coronavirus la suta de mii de locuitori și o fatalitate de 6%. Evoluția bolii este încă în faza de platou e epidemiei.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cum se va circula după 15 mai

Ulterior, ministrul Sănătății a susținut că, după 15 mai, vom putea circula în localitate fără declarație pe proprie răspundere, dar pentru a călători în afara localității trebuie să se facă dovada unui motiv bine întemeiat.

Acesta a precizat că deplasările în afara localității se vor face în baza unei „declarații verbale” care însă va trebui dovedită cumva, cu un act sau cu o adresă. De exemplu, pentru „evenimente restrânse în familie” sau pentru efectuarea de munci agricole se va putea ieși din localitate, dar scopul trebuie demonstrat prin furnizarea adresei respective, prin prezentarea unui act de proprietate.

Tătaru a mai spus că se intenționează menținerea carantinei instituționalizate și o lege în acest sens a fost trimisă către Parlament.

Guvernul a adoptat proiectul privind măsurile instituite în perioada stării de alertă

Luni, Guvernul PNL a adoptatproiectulprivind reglementarea stării de alertă, care va intra în vigoare începând din data de 15 mai.

De exemplu, după această dată își pot desfășura activitatea operatorii economici din centrele comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei, fiind întreruptă comunicarea cu restul complexului.

În perioada stării de alertă, autoritățile pot plafona prețurile la medicamente, vaccinuri, dezinfectanți, insecticide, dispozitive medicale și alte materiale sanitare.

Totodată, este instituită obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile închise, în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

De la debutul epidemiei de coronavirus în România s-au înregistrat 15.588 de infectări, 226 dintre ele în ultima zi. 255 de pacienți sunt la terapie intensivă. Alți 7.245 au fost declarați vindecați și externați, arată cel mai recent bilanțprezentat de Grupul de Comunicare Strategică.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Visele sunt experiențele noastre astrale cele mai directe. Singura problemă cu ele e interpretarea (VIDEO)
23:47 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre conexiunile cu lumile astrale. „Primii ani de viață îi petrecem mai mult la nivel astral decât în plan fizic” (VIDEO)
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti