Noul an școlar 2020-2021. Ce înseamnă scenariile roșu, galben, verde

Noul an școlar 2020-2021. Ce înseamnă scenariile roșu, galben, verde

Anul școlar 2020 – 2021 începe în 14 septembrie, fiind luate în calcul trei scenarii – roșu, galben și verde – în funcție de situația epidemiologică. Președintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, o ședință cu premierul Ludovic Orban și mai mulți membrii au Guvernului, pe tema condițiilor în care se va desfășura anul școlar 2020-2021, în contextul epidemiei de coronavirus. Certitudinea este că pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar, iar majoritatea elevilor vor majoritatea fizic la școală.

Anul școlar 2020-2021. Ce înseamnă scenariul roșu

Scenariul verde

Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19,în ultimele 14 zile.

Potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, Capitala se află în acest scenariu, ceea ce înseamnă că elevii din Bucureşti vor putea merge la şcoală.

Scenariul galben

Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupuneîntre 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

În acest caz,prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali.

Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

Scenariul roșu

Scenariul roșu, considerat de avarie,înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

În acest caz,şcoala se închide de tot, iarorele se vor face online.

„Deci anul școlar preuniversitar începe pe 14 septmembrie. Majoritatea copiilor merg efectiv la școală, punem accent pe siguranța elevilor, învățământul online vine să completeze învățământul acolo unde nu se pot ține cursuri fizic. Decizia efectivă se ia pentru fiecare școală în parte, la propunerea școlii, a inspectoratului școlar și se decide cu factorii din comandamentul județean. Bucureștiul se încadrează în scenariul verde. 50 de localități se înscriu în scenariul roșu. Datele se actualizează permanent, datele vor fi aplicabile de către comandamente. În unele localități școala se va face online, căci vor fi multe cazuri, iar în altele copii vor merge la școală, pentru că sunt puține cazuri”, a spus Klaus Iohannis.

Cât vor dura orele și cum se vor desfășura

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat pentru Antena 3 că programul elevilor la şcoală va fi unul normal,cu ora de curs de 45 sau 50 de minute, menţionând că se ia în calcul realizarea circuitelor în cadrul unităţilor de învăţământ la venirea copiilor, după modelul aplicat la examenele naţionale.

Ea a mai spus că activităţile sportive se vor desfăşura în aer liber, precum şi unele ore de curs.

„Activităţile sportive se vor desfăşura în aer liber, pentru activităţile de învăţare decizia este la nivelul unităţii de învăţământ. Ei se pot organiza, de exemplu: o lecţie de muzică sau de pictură să o facă şi în aer liber atâta vreme cât vremea o permite”, a explicat ministrul.

Ultima oră