Peste o treime dintre copiii din România trăiesc în locuinţe fără toaletă în interior. Media UE este de 2,6%

Peste o treime dintre copiii din România trăiesc în locuinţe fără toaletă în interior. Media UE este de 2,6%
foto: Pixabay

Peste o treime dintre copiii din România trăiesc în locuințe fără toaletă în interior, în condițiile în care media UE este de 2,6%, arată Raportul de cercetare „Bunăstarea copilului din mediul rural”, realizat în 2018 de Fundația World Vision România și citat de Agerpres.

Mai mult decât atât, unul din cinci copii fără dotări sanitare în locuință nu se spală pe mâini după ce folosește toaleta.

În acelaşi timp, un raport al Ministerului Educaţiei şi Cercetării arăta că, în urmă cu trei ani, 2.219 unităţi de învăţământ din România aveau grupurile sanitare situate în curte, fără apă curentă şi fără canalizare, iar în anul 2018 funcţionau cu grupuri sanitare neconforme 1.489 de şcoli şi grădiniţe. La începutul primăverii anului trecut, 1.180 de şcoli aveau în continuare grupuri sanitare necorespunzătoare.

Peste 13,5 milioane de persoane au beneficiat de sistemul public de alimentare cu apă în 2018, adică aproape 70% din populația rezidentă a României. Totuși, în mediul rural, doar 35,3% din populaţia rezidentă era deservită de sistemul public de alimentare cu apă.

„Din păcate, lipsa accesului la produse pentru igienă şi a educaţiei pentru sănătate sunt probleme cu care ţara noastră se confruntă de foarte multă vreme. Subiectul a fost readus în spaţiul public zilele acestea, având în vedere cazurile de coronavirus, însă atragem încă o dată atenţia asupra nevoii de educaţie pentru sănătate pe termen lung în România, o ţară în care multe şcoli din mediul rural nu au, în continuare, apă curentă şi toalete în incintă. În şi mai multe şcoli şi grădiniţe, săpunul este inexistent, iar situaţia se perpetuează în gospodăriile acestor copii, care nu au resursele financiare pentru a cumpăra produse de bază cum ar fi săpunul. Igiena precară este o sursă continuă de îmbolnăviri în comunităţile defavorizate”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

Urmăriți B1TV.ro și pe