Comisie de anchetă la ICR, pentru a investiga cum au ajuns în posesia B1.RO documente privind deplasările externe ale conducerii / Creatoarea de modă din Videle Liliana Țuroiu, o sută de zile pe an petrecute peste hotare din bani publici // Replica ICR

Comisie de anchetă la ICR, pentru a investiga cum au ajuns în posesia B1.RO documente privind deplasările externe ale conducerii / Creatoarea de modă din Videle Liliana Țuroiu, o sută de zile pe an petrecute peste hotare din bani publici // Replica ICR
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

UPDATE:Urmare a publicării acestui material, B1.ro a primit un drept la replică de la ICR pe care îl redăm integral la finalul articolului. B1.roprecizează că ICR este o instituție publică, iar documentele interne nu sunt secrete pentru că activitatea trebuie să fie transparentă.

EXCLUSIV ONLINE // Materialul publicat de B1.ro în 15 mai (Detalii AICI) privind neregulile din cadrul Institului Cultural Român a provocat mare supărare președintelui instituției, Liliana Țuroiu. Un document intrat în posesia B1.ro arată cum a înțeles aceasta să reacționeze în fața semnelor de întrebare ridicate de respectivularticol despre numeroaselor sale deplasări externe.Mai exact, aceasta a decisdeschiderea unei ancheteinterne prin care caută persoanelor care ar fi pus la dispoziția B1.ro dovezile deplasărilor sale externe ce au cumulatpeste 100 de zile în 2018.

Astfel, Liliana Țuroiu a semnat în 23 mai un ordin prin care înființează o “comisie de cercetare cu privire la extragerea, fotografierea și divulgarea documentelor de uz intern fără aprobarea conducerii Institutului Cultural Roman”.

Rolul acestei comisii este clar exprimat în articolul 3 al ordinului semnat de Liliana Țuroiu, și anume să stabilească “contextul exact în care s-au produs faptele și persoanele responsabile”.

Această decizie de înființare a “comisiei de cercetare” vine după ce președintele ICR a primit o adresă din partea secretarului general adjunct Ana Ivan care a realizat o analiză a materialului publicat de B1.ro în data de 15 mai.

În documentul înaintat Lilianei Țuroiu, această arată că documentele publicate de B1.ro conțin “informații cu caracter public”, dar susține că “transmiterea copiilor după documente de uz intern din cadrul Institutului Cultural Român, pot constitui abatere disciplinare”. Tot în această adresă se recomanda și constituirea unei comisii de cercetare disciplinară.

Reamintim că B1.ro a arătat cum președintele ICR, Liliana Țuroiu, a efectuat în anul 2018 deplasări externe ce cumulează peste 100 de zile. Pentru toate acestea deplasări există un barem de 300 euro/noapte pentru hotel și o diurnă de 70 de euro. Bilete de avion sunt, de asemenea, decontate de către ICR. (Detalii AICI)

Tot în materialul din 15 mai, B1.ro a ridicat problema detașărilor în loc de angajări din ICR, a proiectelor plătite către persoane din afara instituției sau a externalizării serviciilor juridice.

Acum, la aproximativ o lună de la semnalarea acestor problemele din cadrul ICR, observăm că Liliana Țuroiu alege să răspundă prin căutarea unor „vinovați” că aceste chestiuni au ieșit public în schimbul unei transparenței privind activitatea instituției sub conducerea domniei sale.

CINE ESTE LILIANA ŢUROIU

Liliana Ţuroiu conduce Institutul Cultural Român din aprilie 2017 când a fost numită de către Senat cu susţinerea PSD. Născută în Videle, Ţuroiu este la bază creatoare de modă şi mai este conferenţiar universitar doctor la Universitatea Națională de Artă București. La scurt timp de la numire, publicația Vice, sub semnătura Sidoniei Bogdan, a acuzat-o că folosește instituția pe care o conduce pentru a-și promova colecția de haine cu inspirație din costumele tradiționale, intitulată ”Zestrea”.

În presă a mai apărut informaţia că aceasta ar fi fina lui Adriean Videanu sau chiar verişoara fostului lider PDL. Ţuroiu nu a negat în niciun moment relaţia de rudenie cu Videanu, doar că nu a dorit să o clarifice. Cert este că soţul acesteia, Florin Ionel, a ocupat functia de secretar general adjunct in Ministerul Economiei, cand acest minister era condus de Videanu.

Este membru în Consiliul Internațional al Federației Industriilor Creative – Londra, Marea Britanie, organizația reprezentativă a industriilor creative britanice a căror contribuție la economia Marii Britanice este estimată la aproximativ 90 de miliarde de lire sterline anual. De asemenea, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și în Consiliul Științific al Universității Sapienza Roma – Fundația Sapienza.

Drept la replică ICR

În baza Legii nr. 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public,cu modificările și completările ulterioare, Institutul Cultural Român face precizări în legătură cu publicarea articolului „Comisie de anchetă la ICR, pentru a investiga cum au ajuns în posesia B1.RO documente privind deplasările externe ale conducerii / Creatoarea de modă din Videle Liliana Țuroiu, o sută de zile pe an petrecute peste hotare din bani publici (FOTO) pewebsiteul www.b1.ro, solicita acordarea dreptului la replică și retragerea imaginilor cu actele administrative interne ale ICR din spațiul public.

Reprezentanții Institutului Cultural Român își exprimă regretul că jurnalistul Sebastian Pricop continuă campania de denigrare a ICR și a președintelui ICR, precum și că nu înțelege că o instituție trebuie să respecte legea și procedurile interne.

Astfel, potrivit dispozitiilorart. 247, alin. (1) și (2), din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, ”angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară. Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici”.

Astfel, actul administrativ este un demers instituțional legal, corect, transparent, firesc, menit să lămurească contextul în care documente instituționale interne au ajuns în spațiul public, respectiv la website-ul www. b1.ro, fără ca acestea să fi fost solicitate în prealabil, așa cum prevad dispozitiile art. 6 din Legea nr. 544/2001.

Alegerea jurnalistului www.b1.ro de a expune public documentele interne ale ICR, fără a utiliza prerogativa oferită de Legea 544/2001, urmare a căreia ar fi primit răspuns din partea ICR, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată, aredrept scop repetarea, reluarea și readucerea în mod agresiv și calomniator în spațiul public a unor informații față de care ICR atransmis drept la replică.

În concluzie, materialul publicat pe www.b1.ro nu are scopul de a informa corect publicul, ci de a se folosi de documente de lucru uzuale pentru a crea o imagine negativă instituției și președintelui acesteia. Sugerarea că ar fi o anchetă și nu o procedură legală nu este, așadar, decât o nouă dezinformare din partea jurnalistului Sebastian Pricop.

Seria de articole în care interpretați eronat și calomnios activitatea ICR și, în special, a președintelui ICR este o încercare de deturnare a atenției publicului de la evenimentele cu vizibilitate internațională, coordonate de ICR, motiv pentru care singura replică pe care o vom da oricărui demers de acest fel este că ICR rămâne dedicat misiunii culturale, delimitându-se de campanii și informări denigratoare, făcute în context electoral.

În consecință, vă cerem să publicațiacest Drept la replică și să retrageți de urgență imaginile cu actele administrative interne ale ICR din spațiul public, deoarece acestea nu intră sub incidența legii cu privire la accesul la informațiile de interes public, precum și pentru a opri propagarea în spațiul public a acestor informații denigratoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`