RĂZBOI în ORTODOXIE: Patriarhia Moscovei a rupt relațiile cu Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului. Motivul este mai puțin bisericesc

RĂZBOI în ORTODOXIE: Patriarhia Moscovei a rupt relațiile cu Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului. Motivul este mai puțin bisericesc

Seară neagră pentru Ortodoxie. Patriarhia Moscovei a luat o decizie istorică, decizând să rupă comuniunea cu Patriarhia Constantinopolului. Măsura vine în urma „ingerințelor” Patriarhiei Constantinopolului în păienjenișul intereselor bisericești din Ucraina, unde ființează 3 Patriarhii Ortodoxe care își revendică legitimitatea și își aruncă reciproc anateme. Astfel există o Biserică Ortodoxă Ucraineană care ține de Moscova, alta națională, a patriarhului Filaret, susținută de președintele Poroșenko, de occidentali și de patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului și ultima, o așa-zisă Biserică Ucraineană Autonomă. Pentru înțelegerea încâlcitei situații bisericești din Ucraina (unde mai există și o importantă Biserică Catolică și una Greco-Catolică) a se vedea următorul documentar din Romania Liberă.

După săptămâni de dispute inter-bisericești, Patriarhia ecumenică de Constantinopol nu a renunţat la intenţia declarată de „a netezi drumul” care duce la recunoaşterea unei Biserici Ortodoxe Ucrainene naţionale, complet independente de patriarhia de Moscova. Vineri, 7 septembrie 2018, delegaţia permanentă a patriarhiei ecumenice de pe lângă Consiliul Ecumenic al Bisericilor a anunţat numirea a doi exarhi patriarhali la Kiev (episcopi cu puteri depline, un fel de ambasadori bisericești, dar cu autoritate superioară), care vor trebui să încerce reunirea comunităţilor ortodoxe ucrainene, actualmente sfâşiate, şi să găsească soluţii şi la problemele legate de prezenţa deranjantă în Ucraina a mitropolitului Filaret (auto-proclamat „patriarh de Kiev”, în fruntea unei entităţi ecleziale nerecunoscută ca legitimă de celelalte Biserici ortodoxe).

Reacţia Patriarhiei de Moscova nu s-a lasat aşteptată, și a venit cu promptitudine: ruperea comuniunii, cu alte cuvinte, ruperea relațiilor diplomatice sau, altfel spus, război deschis. Rușii nu acceptă ca alții să le medieze conflictele interne. Reamintim faptul că Patriarhia Kievului a fost prima Episcopie rusă, iar Patriarhia Moscovei consideră Ucraina o parte integrantă esențială a Bisericii Ruse.

„Sfântul Sinod al Patriarhiei Moscovei a decis azi (hotărârea nr. 69/14.09.2018) sa suspende pomenirea numelui Patriarhului Bartolomeu (pct. 1) și conslujirea cu ierarhii Patriarhiei Ecumenice (pct.2). De asemenea, a fost suspendata participarea Patriarhiei Moscovei în orice adunare de episcopi, comisie de dialog teologic etc, unde sunt prezenți ierarhi constantinopolitani (pct. 3). Motivația acestor decizii este inițiativa Patriarhiei Ecumenice de a trimite exarhi în Ucraina (pct.4)” se arată în decizia Sinodului moscovit, potrivit patriarchia.ru

Războiul rece dintre Patriarhia Constantinopolului și cea a Moscovei durează de zeci de ani, având ca obiectiv supremația în lumea ortodoxă. Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului invocă importanța istorică a Patriarhiei sale, multă vreme autoritate centrală în lumea ortodoxă, grație Imperiului Bizantin (cu capitala la Constantinopol, azi Istanbul), în vreme ce Chiril, patriarhul Moscovei invocă faptul că majoritatea ortodocșilor de pe plan mondial sunt ruși. Reamintim că Biserica Rusiei nu a participat la Marele Sinod Panortodox din Creta (2016) și nu i-a acceptat hotărârile. Acum războiul rece a devenit cald, iar consecințele sunt imprevizibile, dat fiind că Biserica din Rusia este un veritabil Departament al Statului Rus. Iar Ucraina, se știe, este terenul unde se înfruntă interesele geopolitice euro-atlantice cu cele rusești.

Evenimentul din această seară nu este primul de acest fel, în 1438 după Sinodul de la Ferrara – Florența, în urma căruia Patriarhia Constantinopolului a acceptat unirea cu Biserica Catolică, patriarhul Moscovei de atunci a rupt comuniunea cu Patriarhia de Constantinopol.