Cătălin Predoiu: Am creat un front instituţional împotriva crimei organizate. Încep să cadă clanurile de interlopi

Cătălin Predoiu: Am creat un front instituţional împotriva crimei organizate. Încep să cadă clanurile de interlopi
Foto: gov.ro

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a declarat că frontul instituţional creat în ultimele luni împotriva crimei organizate dă rezultate: clanurile de interlopi încep să cadă. Predoiu a precizat că „se va continua până la capăt”, dar e nevoie de răbdare până când procedurile ajung la final. Declarația a fost făcută la desciderea unui webminar, eveniment organizat de Ambasada Statelor Unite la București. La rândul său, ambasadorul Adrian Zuckerman a declarat că SUA și România luptă umăr la umăr pentru a se asigura că infractorii nu vor scăpa de rigorile legii.

Cătălin Predoiu: „Încep să cadă clanuri de interlopi”

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a participat, miercuri, la deschiderea webinar-ului „Aplicații pe surse deschise: convergența investigării infracțiunilor cu privire la proprietatea intelectuală, crima organizată, trafic de persoane și sisteme informatice”.

În cadrul evenimentului, Predoiu a susținut că în lunile precedente, în colaborare cu Ambasada Statelor Unite la București, a desfășurat un program intens de pregătire a procurorilor, polițiștilor și a altor experți în materia combaterii spălării banilor, crimei organizate, traficului de persoane, criminalității informatice, dar și a recuperării bunurilor provenite din infracțiuni și a asistenței victimelor traficului de persoane.

Programul, a precizat ministrul liberal, a contribuit la mai buna pregătire a experților români în aceste domenii.

„Am creat pe parcursul lunilor precedente un front instituțional împotriva crimei organizate. Începe să dea rezultate. Încep să cadă clanuri de interlopi. Se va continua până la capăt. În materie de justiție, trebuie să ai răbdare, până când proceduri și operațiuni sunt duse până la capăt. E valabil în orice materie, în orice dosar, răbdare, până când procedurile ajung la final”, a explicat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Anterior, el le-a transmis un mesaj ferm procurorilor: „Urmăriți banii rezultați din infracțiuni, nu numai infractorii, luați-le banii produși prin infracțiuni, luați-le tot ce au furat. Sunt banii Ministerului de Finanțe. (…) Poporul român nu va uita și nu va ierta lașitatea și complicitatea celor care caută să slăbească justiția și statul de drept”.

La rândul său, ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, a declarat că SUA sprijină cu toate resursele lupta Ministerului român al Justiției împotriva infracționalității și că ambele țări „luptă umăr la umăr pentru combaterea crimei organizate și pentru a se asigura că infractorii nu vor scăpa de rigorile legii”.

La lucrări au mai participat Gabriela Scutea, Procurorul General al României, și Bruce Swartz, Asistentul adjunct al Procurorului-Șef al Statelor Unite.

Ministerul român al Justiției este interesat de soluțiile americane de digitalizare

„Ministrul Predoiu este lider în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Îi suntem recunoscători pentru dedicare”, a mai declarat ambasadorul Zuckerman, potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la București.

Anterior, ministerul condus de Predoiu și-a manifestat interesul pentru soluțiile americane de digitalizare.

„Ministerul Justiției își continuă demersurile pentru a coagula un front mai larg interinstituțional intern și extern de combatere a traficului de persoane și crimei organizate și de a capacita orice resurse instituționale și expertiză în acest domeniu. Suntem, de asemenea, interesați de soluțiile și modelele de digitalizare folosite deja în sistemele de justiție din SUA și alte democrații occidentale”, se arăta într-un comunicat al Ministerului Justiției.

Ultima oră
16:17 - Tribunalul București a suspendat greva de la STB și a dispus reluarea activității
16:07 - Lupta împotriva traficului de persoane, o prioritate pentru Guvern. Nicolae Ciucă: Vreau să mă asigur că avem o coordonare solidă de la nivelul Cabinetului
16:04 - Stadiul lucrărilor de reabilitare la Hotelul Concordia, locul unde s-a pecetluit Unirea Principatelor: Clădirea îşi va recăpăta farmecul de altădată, după ce a ajuns o ruină
15:59 - Valeriu Gheorghiţă: Protecţia după doza booster crește cu 60% faţă de infecţia cu Omicron și cu 90% faţă de cazurile severe și deces (VIDEO)
15:46 - O mare victorie: Indexarea alocațiilor pentru copii în Austria încalcă legea UE!
15:30 - Marcel Ciolacu, replică la acuzațiile aduse de liberali ministrului Sănătății: Am să-i solicit lui Alexandru Rafila să-și ceară scuze că nu mai sunt 500 de decese pe zi (VIDEO)
15:23 - Marcel Ciolacu: Evaluarea miniștrilor, dacă dorim să trăim într-o țară normală, o face primul-ministru. Eu cred că România are nevoie de această coaliție (VIDEO)
15:21 - Acuzații grave, aduse la adresa lui Cătălin Zmărăndescu. Cum ar fi încălcat regulamentul de la Survivor România 2022
15:17 - Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu ambasadoarea Franței: I-am transmis să facem din aderarea României la spațiul Schengen o prioritate în mandatul președinției franceze a Consiliului UE
15:11 - Motivul incredibil pentru care Jason Momoa și Lisa Bonet se despart după 16 ani. Totul a pornit de la vaccin