CCR are termen până vineri la ora 12:00 pentru votul consultativ pe cererea de suspendare. Comisia de anchetă cerută de PDL, respinsă (VIDEO)

CCR are termen până vineri la ora 12:00 pentru votul consultativ pe cererea de suspendare. Comisia de anchetă cerută de PDL, respinsă (VIDEO)
Foto: B1 TV

UPDATE 11:48: Şedinţa Parlamentului s-a încheiat.

UPDATE 11:45:
Parlamentul a votat: Curtea Constituțională trebuie să dea avizul consultativ pe cererea de suspendare până vineri, 6 iulie, la ora 12.00 -221 voturi pentru, niciun vot împotrivă, 8 abțineri. Vasile Blaga anunță că există o problemă de procedură cu numărul de voturi. A început o dispută între diverși parlamentari pe teme de procedură.

UPDATE 11:25:
Plenul Parlamentului a respins, cu 216 voturi „pentru”, solicitarea PDL a unei comisii de anchetă pentru a analiza motivele invocate de USL pentru suspendarea președintelui.

Avizul consultativ al CCR privind suspendarea președintelui, vineri la 12:00

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_21167').select();" id="embed_text_21167" />

UPDATE 11.18: Preşedintele Traian Băsescu şi-a încheiat discursul din Parlament. Ioan Oltean şi Eugen Nicolăescu au urcat, pe rând, la tribuna Parlamentului.

UPDATE 10.58:
Traian Băsescu a luat cuvântul în plenul reunit al Parlamentului. Şeful statului susţine că va participa şi la dezbaterea documentului USL în Parlament. Vezi AICI declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu

UPDATE 10.18:
Şedinţa de plen reunit a început. Senatorul PSD Toni Greblă este cel care citeşte documentul USL de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Şeful statului se află în tribuna Parlamentului. Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care a anunţat că sunt prezenţi 306 parlamentari.

UPDATE 10.10: Traian Băsescu a declarat că numai Curtea Constituțională este cea care poate să aprecieze dacă este constituțională cererea de suspendare a sa din funcție. „Vă imaginați, nu o sa fac declarații înainte de intervenția din sală”, a spus Băsescu, înainte de intrarea în plen.

Cererea de suspendare a USL conţine 7 motive pentru care Traian Băsescu ar trebui să plece de la Cotroceni. Printre aceste, se numără „uzurparea rolului premierului” şi „instigarea la nerespectarea deciziilor CCR”.

Vezi AICI textul integral al Cererii USL de suspendare a lui Traian Băsescu.

Toni Greblă, citind în Plen documentul USL de suspendare a președintelui

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_21161').select();" id="embed_text_21161" />

Vezi AICI LIVE VIDEO de la şedinţa din Parlament

UPDATE 10.00:
Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Parlament, el fiind întâmpinat de preşedinţii celor două Camere, Valeriu Zgonea şi Crin Antonescu.

UPDATE 9.20
: Deputatul Iosif Blaga se întoarce în PDL. Se pare că și senatorul Viorel Calcan și Daniel Oajdea revin în PDL, informează B1 TV. Viorel Calcan a anunțat marți, în plenul Senatului, că a demisionat din Partidul Democrat Liberal și că va activa în continuare în grupul PSD.

UPDATE 9.15: PDL solicită o comisie de anchetă care să verifice motivele invocate de USL pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu. Președintele PDL, Vasile Blaga, a anunțat că partidul a decis să atace la Curtea de Apel București, în contencios, OUG prin care Guvernul a restrâns atribuțiile CC. De asemenea, el a precizat că democrat-liberalii vor participa la lucrările din plenul Parlamentului atât joi, cât și vineri.

Vasile Blaga, despre suspendarea președintelui

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_21158').select();" id="embed_text_21158" />

Procedura de suspendare a şefului statului a intrat în linie dreaptă. Senatorii şi deputaţii urmează să se strângă în sala de plen, la ora 10:00. Parlamentarii au o sesiune extraordinară în care discută despre suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Astăzi se citeşte în plen documentul, iar mâine urmează să aibă loc dezbaterea şi votul final. 216 voturi sunt necesare pentru ca suspendarea lui Traian Băsescu să treacă în Parlament, iar USL dispune în acest moment de 212.

Biroul de presă al Administrației Prezidențiale anunță că preşedintele Traian Băsescu va fi prezent, astăzi, de la ora 10.00, în plenul Parlamentului.

USL a făcut acest demers pe motiv că preşedintele Traian Băsescu ar fi încălcat de mai mai multe ori, de-a lungul anilor, Constituţia.

Biroul permanent al Senatului s-a reunit pentru a discuta despre calendarul suspendării preşedintelui . Şi Biroul permanent al camerei s-a reunit pentru o discuţie  înainte de şedinţa plenului reunit.

O şedinţă are loc şi la grupurile USL, unde se discută despre procedura de suspendare a şefului statului.

După dezbaterea cererii de suspendare, documentul ar trebui trimis la Curtea Constituţională, cu solicitarea ca aceasta să dea aviz în 24 de ore, astfel ca vineri plenul reunit să poată vota cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui. Avizul Curţii nu va mai fi, însă, obligatoriu, întrucât Guvernul a decis miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, să modifice Legea 47 privind atribuțiile Curţii Constituţionale, stabilind că instituţia nu va mai emite un aviz obligatoriu asupra hotărârilor Parlamentului.

Conform Constituţiei, dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui. Acesta ar urma să aibă loc în maximum două săptămâni, datele vehiculate fiind 15, 22 sau 29 iulie.

Vezi AICI motivele USL pentru suspendarea lui Traian Băsescu

Ultima oră
19:40 - Consiliul Național al Elevilor: Condamnăm lipsa de viziune asupra unui posibil val 5 COVID. E esențial ca Ministerul Educației și cel al Sănătății să ia măsuri care să limiteze riscul de infectare din școli
19:14 - Grav accident la ieșire din Timișoara. Un om a murit și doi au fost răniți (VIDEO)
18:54 - Sorin Grindeanu: Am aflat o chestiune de Cartea Recordurilor – de 13 ani se lucrează la centura de la Tecuci. Zici că e centura Parisului (VIDEO)
18:35 - Doar 8.103 persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 cu prima doză, în ultima zi. Datele complete
18:09 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte atenți ce vorbesc, cu cine vorbesc și ce promisiuni fac (VIDEO)
17:41 - Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR
17:14 - Vaslui: Un tânăr care suferă de depresie şi-a tăiat gâtul cu drujba. El a fost dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost operat
16:48 - Sorin Grindeanu: În România nu avem cotă unică, asta e o prostie / S-a convenit ca la anul să avem o discuție așezată, dacă merită să umblăm la sistemul fiscal
16:26 - Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior netratată de jumătate de an şi cu malnutriţie severă / Parchetul a deschis dosar penal
15:47 - Sorin Grindeanu: Judeţele Brăila şi Galaţi au nevoie rapid de sprijinul Guvernului, prin dezvoltarea infrastructurii de transport. Podul trebuie să fie dat în circulaţie până la sfârşitul anului viitor