Timmermans: Avertizez Guvernul român să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar. România trebuie urgent să revină la un proces de reformă corect

Timmermans: Avertizez Guvernul român să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar. România trebuie urgent să revină la un proces de reformă corect

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat Guvernul PSD-ALDEsă nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar. Oficialul european a precizat că ”a vorbi de dragul vorbei nu e suficient” prin urmare, România trebuie să revină la un proces corect al reformei.

Timmermans a vorbit despre discuția de miercuri,din Colegiul comisarilor, privind situația statului de drept din România.

”În ce privește statul de drept din România, am informat Colegiul. România trebuie urgent să revină la un proces de reformă corect. Asta înseamnă să facă pașiînainte, nu înapoi, deci să se abțină de la măsuri care ar putea duce la un regres.

Aș vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar și pe magistrații de rang înalt cares-au pronunțat pe marile cazuri de corupție.

Am avut mai multe discuții cu premierul, avem discuții la nivel de experți. Avem nevoie de rezultate imediate. A vorbi de dragul vorbei nu e suficient, avem nevoie de acțiuni concrete cât mai curând.

Din păcate, nu am putut constata că România e din nou pe drumul cel bun. Comisia Europeană va trebui să acționeze cu mijloacele pe care le are la îndemână”, a declarat Frans Timmermans.

Întrebat dacă în cazul României Comisia Europeană va face ceva concret, Timmermans a răspuns: ”Nu am spus din intamplare. E vorba aici de o chestiune de mare urgență. S-ar putea ca foarte curând sa se ia decizii (în România) care ar schimba sistemul judiciar, cu risc de impunitate al demnitarilor de rang înalt. Atunci, Comisia Europeană ar urma să reacționeze imediat, în termeni de zile, ca să se înțeleaga foarte clar care este poziția noastră. Nu este timp de pierdut”.

”Nu putem să luăm măsuri împotriva unor OUG-uri care nu au fost adoptate. În ultimele 10 zile, Comisia Europeană a făcut tot ce a putut pentru a convinge Guvernul României să nu meargă în această direcție. Am avut numeroase discuții cu autoritățile române. Dacă vor insista, Comisia Europeană va reactiona imediat”, a mai punctat el.

Oficialul european a vorbit și despre susținerea de care se bucură Laura Codruța Kovesi: ”Kovesi este candidatul preferat de Parlamentul European. Am avut ocazia să lucrez cu Kovesi mai mulți ani. E o juristă de mare calitate, pe care o admir pentru curajul său. Este important ca ea să poată fi candidată, astfel încât instituțiile europene să poată lua o decizie. Ne-am exprimat foarte clar această poziție și în discuțiile cu autoritățile române”.

Ultima oră