Klaus Iohannis: Se impune prelungirea stării de alertă, dar cu mai puține restricții. După 15 iunie, se vor putea redeschide mall-urile, la fel și afterschool-urile, grădinițele și creșele private (VIDEO)

Klaus Iohannis: Se impune prelungirea stării de alertă, dar cu mai puține restricții. După 15 iunie, se vor putea redeschide mall-urile, la fel și afterschool-urile, grădinițele și creșele private (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a avut marți, de la ora 13.00, o ședință la Palatul Cotroceni pe tema gestionării epidemiei de coronavirus. La discuții au participat premierul Ludovic Orban, ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Virgil Popescu, și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Iohannis a anunțat, la final, că se impune prelungirea stării de alertă, dar cu eliminarea anumitor restricții aflate acum în vigoare. De exemplu, după 15 iunie se vor putea redeschide mall-urile, mai puțin restaurantele și locurile de joacă, grădinițele, afterschool-urile și școlile private, precum și piscinele exterioare. Totodată, va fi relaxată relația cu statele ce au un număr mic de cazuri noi de coronavirus. Aici nu e cazul unor țări precum Italia, Spania, Franța, Belgia, Olanda, Suedia, a precizat Iohannis. În finalul discursului, șeful statului le-a solicitat parlamentarilor, care trebuie să votezeprelungirea stării de alertă, să fie responsabili: „virusul nu dispare printr-un vot”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Declarații Klaus Iohannis, la finalul ședinței de la Cotroceni pe tema epidemiei de COVID-19:

 • Încep cu partea pozitivă. Având în vedere că numărul de noi îmbolnăviri nu a scăzut și nu a crescut semnificativ, credem că e posibil să continuăm cu câteva noi măsuri de relaxare, adică unele dintre restricții nu vor mai fi în vigoare după 15 iunie. Exemplific cele mai importante.
 • Se vor putea redeschide mall-urile, fără restaurante, fără locuri de joacă. Vor fi posibile evenimente private cu 20 de persoane, dacă sunt în interior, și 50, dacă vor avea loc în exterior.
 • Va fi posibilă redeschiderea grădinițelor, after-school-urilor și creșele private
 • Va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness, dar cu reguli foarte stricte
 • Poate fi luată în calcul și deschiderea piscinelor exterioare
 • Lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de îmbolnăviri în ultimele 14 zile e sub cinci cazuri la un milion de locuitori. Deocamdată, la acest criteriu obiectiv nu se încadrează state precum Italia, Spania, Franța, Belgia, Olanda, Suedia
 • Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de noi cazuri ne face să fim precuați. Suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă. Sigur, cu mai puține restricții
 • Purtarea măștii e obligatorie în continuare
 • De asemenea, trebuie evitate zonele aglomerate
 • Măsurile restrictive propuse pentru continuarea stării de alertă vor fi mai puține decât sunt acum
 • Parlamentul trebuie să ia în dezbatere prelungirea stării de alertă. Fiți responsabili, virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dacă sprijiniți Guvernul, putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei. Guvernul a luat până acum cele mai bune măsuri
 • Un studiu al unui prestigios institut din Londra spune că aceste măsuri au salvat milioane de vieți în Europa. Guvernul român a luat din timp aceste măsuri. Parlamentari, nu puneți la îndoială acum, la final, aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Visele sunt experiențele noastre astrale cele mai directe. Singura problemă cu ele e interpretarea (VIDEO)
23:47 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre conexiunile cu lumile astrale. „Primii ani de viață îi petrecem mai mult la nivel astral decât în plan fizic” (VIDEO)
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti