Noua tulpină de coronavirus a ajuns în România: Cazul unei paciente de 27 de ani, aflată în izolare la domiciliu care nu ar fi călătorit în străinătate. Dr. Cătălin Apostolescu: „Virusul circulă deja. Ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri”

Noua tulpină de coronavirus a ajuns în România: Cazul unei paciente de 27 de ani, aflată în izolare la domiciliu care nu ar fi călătorit în străinătate. Dr. Cătălin Apostolescu: Virusul circulă deja. Ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 17:00 Ministerul Sănătății a confirmat depistarea noii tulpini de coronavirus în România. Este vorba despre cazul uneipacienteîn vârstă de 27 ani, în stare clinică foarte bună, care se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie conform metodologiei în vigoare.

„Una dintre tulpinile SARS-CoV-2 secvențiate în perioada 5-8 ianuarie 2021 la INBI „Matei Balș” se incadrează în varianta cu transmisibilitate crescută B.1.1.7 descrisă in Marea Britanie. În perioada următoare va continua supravegherea prin epidemiologie moleculară a cazurilor suspecte.

Pacienta în vârstă de 27 ani este în stare clinică foarte bună, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie conform metodologiei în vigoare.

Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor, distanțarea socială și igiena mâinilor.

Doar astfel salvăm vieți și ne putem proteja”, anunță Ministerul Sănătății.

O femeie care nu a călătorit în străinătate a fost confirmată cu noua tulpină de coronavirus. Cazul a fost identificat la Giurgiu. Autoritățile au deschis o anchetă. Pacienta nu e internată și are simptome ușoare.

Noua tulpină de coronavirus, descoperită la finele anului trecut în Marea Britanie, a fost confirmată la o pacientă din Giurgiu, care nu ar fi călătorit în străinătate în ultima vreme.

„Confirmarea e de o oră – o oră și ceva. E vorba de o tânără de 27 de ani din județiul Giurgiu, care s-a prezentat la spitalul nostru în data de 3, cu simptome minime. A fost testată și lăsată să plece acasă. Din datele pe care le avem, nu a călătorit în afara țării. Urmează ca DSP să facă o anchetă epidemiologică amănunțită.

Dacă informațiile pe care ni le-a furnizat pacienta sunt adevărate, înseamnă că virusul circulă deja în România. Și e mult mai contagios. Ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri.”, a declarat, pentru B1 TV, Dr. Cătălin Apostolescu, medic primar al secției clinice VII „Terapie Intensivă Adulți” și purtător de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Suspiciuni privind un caz de COVID-19 cu noua tulpină, apărute acum câteva zile

Acum cinci zile, informații despre un caz de COVID-19 cu noua tulpină au circulat în spațiul public, dar acestea au fost dezmințite de autorități. Suspiciunea a apărut la un pacient care s-a întors recent în România, dar purtătorul de cuvânt de la Institutul ”Matei Balș” a spus că urmează să fie făcute teste specifice pentru a se determina dacă, într-adevăr, este vorba de noua variantă a SARS-Cov-2.

„O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral de către institutele sau unitățile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR”, a mai precizat, la acea vreme, Ministerul Sănătății.

„În laboratorul de genetică din cadrul Institutului sunt analizate două probe recoltate de la un pacient, care urmează, în câteva zile să confirme sau să infirme prezența acestei noi tulpini. Având în vedere menținerea contextului epidemiologic și necesitatea limitării răspândirii noului Coronavirus, facem în continuare apel la respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară în vederea protejării sănătății comunităților”, a transmis atunci și Grupul de Comunicare Strategică.

Bilanțul epidemiei de coronavirusa ajuns, vineri, la 663.799de infectări și 16.506 decese.Cele mai marirate de infectarecu coronavirus se înregistrează în București (3,69), Cluj (3,38), Ilfov (4,14) și Timiș (3,59 la mia de locuitori în ultimele 14 zile).

Urmăriți B1TV.ro și pe