Insula Belina și Brațul Pavel revin în administrarea statului, fără contractele cu TelDrum. Premierul Orban: O lungă perioadă au rătăcit prin mâinile prietenilor lui Dragnea și ai PSD. Baronii roșii au încercat să le transforme în moșie proprie

Insula Belina și Brațul Pavel revin în administrarea statului, fără contractele cu TelDrum. Premierul Orban: O lungă perioadă au rătăcit prin mâinile prietenilor lui Dragnea și ai PSD. Baronii roșii au încercat să le transforme în moșie proprie
Foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul Ludovic Orban a anunțat, în debutul ședinței de Guvern de joi, că Insula Belina și Brațul Pavel revin în administrarea statului român, „după o lungă perioadă în care au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD și ai lui Dragnea”. Primul-ministru susține că, astfel, se încheie „acest episod trist, prin care baronii roșii au încercat să transforme în moșie proprie proprietăți” publice.

Insula Belina și Brațul Pavel revin în administrarea statului, fără contractele cu TelDrum

„Oh, Belina. Am o veste bună să vă dau. După o lungă perioadă în care Insula Belina și Brațul Pavel au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD și ai lui Dragnea, astăzi Insula Belina va reveni în administrarea statului. Astăzi se semnează procesul verbal de preluare de către Apele Române a Insulei Belina și a Brațului Pavel, iar preluarea – de aceea a și apărut o întârziere față de planul pe care l-am avut – se va face fără contractele pe care le încheiase consiliul județean, adică beneficiarul, știți foarte bine, TelDrum. Practic, preluarea va fi curată. Sigur, după trebuie văzut tot ce s-a construit în mod ilegal, în Insula Belina, și trebuie dispuse toate măsurile necesare. Aici, Ministerul Mediului va trebui să vină cu o hotărâre de Guvern, în care să reglementăm toate aspectele legate de modul de administrare a Insulei Belina și a Brațului Pavel”, a afirmat primul-ministru.

Ulterior, Ludovic Orban i-a transmis secretarului de stat din Ministerul Muncii prezent la ședință că „așteptăm HG cu celeritate, astfel încât să încheiem acest episod trist, prin care baronii roșii au încercat să transforme în moșie proprie, practic, proprietăți ale statului român”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ce spune despre Liviu Dragnea un pilot audiat în dosarul Belina

Cazul Belina a ajuns și pe masa organelor de urmărire penală și a instanțelor de judecată.Procurorii susţin căprin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, în 2013, părţi din insulaBelinaşi braţul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului, în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman. După doar câteva zile,cele două proprietăţi, cu suprafaţe de 278,78 de hectare şi 45 de hectare, au fost închiriate tot ilegal firmei Tel Drum, pentru realizarea transferului de proprietate fiind adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale. Cum Insula Belina și Brațul Pavel sunt situate în albia minoră a Dunării, ele fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, astfel că nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege, explică anchetatorii.

Sevil Shhaideh, fost vicepremier în era Dragnea și, la un moment dat, chiar propusă pentru preluarea funcției de premier de către majoritatea PSD – ALDE, este unul dintre cele mai grele nume implicate în dosarul Belina, în care are chiar calitatea de inculpată.

În timpul audierilor din dosar, un pilota declarat că l-a dus de mai multe ori peLiviu Dragneala Belina, cuun elicopter. Mai mult decât atât, el susține că totul ar fi fost prevăzut într-un contract plătit de PSD, partidul condus de Dragnea până la momentul închiderii sale la penitenciar într-o altă speță – cea privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman.

„L-am transportat de mai multe ori pe domnul Dragnea pe insula Belina. Nu ştiu dacă este insulă din punct de vedere geografic, dar aşa o identificam. Imediat după ce aterizam pe insula Belina, îl lăsam pe domnul Dragnea şi plecam. (…) Serviciile de transport au fost încheiate în baza unui contract semnat între Cobrex Trans şiPSD”,a declarat Constantin Apăvăloaie, administrator al firmei de transport aviatic Cobrex Trans din Braşov, conform Agerpres.

Ultima oră
15:46 - O mare victorie: Indexarea alocațiilor pentru copii în Austria încalcă legea UE!
15:30 - Marcel Ciolacu, replică la acuzațiile aduse de liberali ministrului Sănătății: Am să-i solicit lui Alexandru Rafila să-și ceară scuze că nu mai sunt 500 de decese pe zi (VIDEO)
15:23 - Marcel Ciolacu: Evaluarea miniștrilor, dacă dorim să trăim într-o țară normală, o face primul-ministru. Eu cred că România are nevoie de această coaliție (VIDEO)
15:21 - Acuzații grave, aduse la adresa lui Cătălin Zmărăndescu. Cum ar fi încălcat regulamentul de la Survivor România 2022
15:17 - Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu ambasadoarea Franței: I-am transmis să facem din aderarea României la spațiul Schengen o prioritate în mandatul președinției franceze a Consiliului UE
15:11 - Motivul incredibil pentru care Jason Momoa și Lisa Bonet se despart după 16 ani. Totul a pornit de la vaccin
14:56 - Judecătorii australieni au motivat decizia de expulzare a lui Novak Djokovic. Argumentele lor
14:42 - Simona Halep, calificată în turul al treilea de la Australian Open după o adevărată demonstrație de forță. Finalista ediției din 2018 a cedat doar două ghemuri în partida cu Haddad Maia
14:42 - Florin Cîțu, semnal de alarmă în PNL. Liberalul, îngrijorat că Ministerul Finanțelor se împrumută la dobânzi foarte mari, iar investitorii își pierd încrederea în Guvern (surse)
14:37 - Un bărbat a murit, în timp ce era tras cu colacul pe zăpadă. Alte două femei au fost grav rănite