Violeta Alexandru: Nu e adevărat că angajatorii germani exploatează românii. Guvernul german a luat deja decizii pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru / PSD nu știe decât să facă scandal (VIDEO)

Violeta Alexandru: Nu e adevărat că angajatorii germani exploatează românii. Guvernul german a luat deja decizii pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru / PSD nu știe decât să facă scandal (VIDEO)
Foto: gov.ro

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a prezentat vineri, într-o declarație de presă, rezultatele vizitei sale la fermele și abatoarele din Germania în care lucrează români. Aceasta a afirmat că nu poate spune că angajatorii germani exploatează cetățenii români, deoarece nu este adevărat. Totuși, în unele ferme a constatat condiții ce pot fi îmbunătățite, iar ministrul german de resort și-a asumat un angajament în acest sens. Alexandru a precizat că Guvernul german deja a luat o serie de decizii, astfel încât condițiile de muncă să fie îmbunătățite. Controalele la angajatori vor fi intensificate, a mai precizat ea, iar dacă un român va fi depistat cu coronavirus, acesta a va fi dus la spital. În replică la acuzațiile PSD, Alexandru a mai precizat că social-democrații nu știu decât să facă scandal. Amintim faptul că mai mulți muncitori sezonieri din Bornheim s-au revoltat încă de vineri împotriva condiţiilor de lucru şi de cazare. Potrivit unor informaţii, peste 100 dintre ei, majoritatea români, au refuzat să mai muncească.

Ministrul Violeta Alexandru a prezentat rezultatele vizitei pe care a efectuat-o în Germania, după ce muncitorii români s-au plâns de condițiile de lucru din ferme și abatoare

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că nu a avut în Germania o vizită politică sau protocolară, ci una de lucru, în care a discutat cu românii care lucrează în ferme și abatoare și în care a analizat situația cu omologul ei german. Urmare a întrevederilor, a precizat ministrul liberal, Guvernul german a luat deja decizii care vizează îmbunătățirea condițiilor de muncă ale cetățenilor străini, inclusiv ale românilor. Totuși, Alexandru a precizat că nu este adevărat că românii ar fi exploatați în această țară. Ea a mai subliniat că dacă vreun muncitor român va fi depistat o coronavirus, acesta va fi transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Nu înțeleg isteria PSD de a face scandal în legătură cu rezultatele deplasării mele. PSD nu știe decât să facă scandal, nu rezolvă nicio problemă, ci doar e furios când un ministru liberal reușește să facă ce ei nu au reușit de ani de zile să facă în acest minister.

În Germania, am avut discuții în ferme, unde am văzut condiții diferite de lucru. Nu pot să pun etichetă pe angajatorii germani că ar exploata români, pentru că nu e adevărat.

Am văzut condiții decente și unele care pot fi îmbunătățite. Am fost recunoscătoare ministrului german de resort, care a declarat că e jenat de condițiile din unele ferme și că va luat măsuri pentru remedierea lor. Între Guvernul României și cel al Germaniei e o atenție concentrată pe condițiile de muncă ale românilor.

Nu a fost o vizită protocolară. Sunt primul ministru al Muncii care s-a deplasat în mijlocul existenței unor dificultăți în activitatea unor oameni, sunt primul ministru al Muncii care a mers pe teren și a vorbit direct cu oamenii. Nu puteam să generez decizii decât dacă colaboram cu oficialii germani. A fost o vizită de lucru, nu una politică.

La 24 de ore au și venit primele decizii. De la 1 ianuarie 2021, în industria cărnii nu se va mai lucra prin subcontractori. Se vor vedea schimbări în condițiile de muncă din abatoare.

Contractorii vor fi obligați, de la începutul anului viitor, să notifice autoritățile cu privire la condițiile de lucru și transport pentru acești muncitori. S-a instituit obligația marcării digitale a orelor de lucru, pentru evitarea neînțelegerilor. Sunt nemulțumiri ale românilor cu privire la timpul de lucru.

La 24 de ore după discuția mea, ministrul Muncii a anunțat că va intensifica controalele la nivelul angajatorilor atât în industria cărnii, cât și în agricultură. Ritmul lor va fi mult accelerat. Între mine și domnia sa va exista un dialog cu privire la rezultatele verificărilor.

Ministrul m-a asigurat că va acorda o atenție sporită cu privire la sănătatea românilor. Va dispune verificări cu privire la contractul general pentru asigurarea serviciilor medicale pentru angajații din agricultură și industia cărnii și că mă va informa în consecință.Dacă un angajat, un român e infectat cu COVID-19 va fi preluat de instituțiile medicale din Germania”, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Proteste ale angajaților sezonieri, inclusiv români, în Germania. Legislația în domeniul muncii va fi schimbată

Mai mulți muncitori sezonieri din Bornheim s-au revoltat încă de vineri împotriva condiţiilor de lucru şi de cazare. Peste 100 dintre ei, majoritatea români, au refuzat să mai muncească. Luni, aproximativ 50 de angajați ai firmei Ritter, care lucrează la recoltarea sparanghelului, au protestat. Manifestația a fost una pașnică.

ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu,a anunțat că legislația muncii din Germania va fi schimbatăpentru a elimina toate neregulile.

Ministerul Afacerilor Externe atransmis, joi seară, că toțiromânii angajați la ferma din Bornheim și-au primit salariul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)