600 de porci sacrificați la Satu Mare. Focar de pestă porcină descoperit la o fermă

600 de porci sacrificați la Satu Mare. Focar de pestă porcină descoperit la o fermă
Sursa Foto: Flickr.com

Autoritățile veterinare au dispus sacrificarea a aproximativ 600 de porci, într-o fermă din Satu Mare, în contextul descoperirii unui focar de pestă porcină africană (PPA).

Prefectul Altfatter Tamas a convocat, în calitate de preşedinte, şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), în condițiile în care focarul de pestă porcină africană a fost confirmat la o exploataţie comercială din localitatea Dindeşti (comuna Andrid).

„După prezentarea situaţiei de către specialiştii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a modalităţii de transmitere a bolii, CLCB a emis Decizia nr. 23/18.06.2025 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarele de pestă porcină africană în exploataţia comercială Întreprindere Individuală Silaghi Călin Vasile”, precizează Prefectura într-o comunicare pentru presă.

Potrivit sursei citate, autoritățile au stabilit o zonă de protecţie în jurul focarului, pe o rază de 3 km care cuprinde localităţile Dindeşti şi Irina. De asemenea, s-a instituit zona de supraveghere pe o rază de 10 kilometri, care include şi localităţile Dindeştiu Mic, Petreşti, Portiţa, Vezendiu, Hotoan, Sudurău, Santău, Chereuşa, Chisău, Becheni, Sărvăzel, Pir, Pirul Nou, Andrid, Pişcolt.

Prefectura Satu Mare a precizat că în zona de supraveghere intră şi exploataţiile SC Ferma de reproducţie Pir SM SRL, SC Veres Agro Prod Com SRL., Samsuin Land SRL, SC Calato Pig SRL, SC Porky Pig SRL.

Pierderi economice însemnate pentru agenții economici

Prefectul Altfatter Tamas a declarat, conform comunicatului, că situația este sub control și că au fost luate măsurile prevăzute de lege.

„Avem o situaţie deosebită astăzi, un focar de pestă porcină africană la o exploataţie comercială, cu un efectiv de peste 600 de porci, o situaţie pe care nu ne-am dorit-o, dar pentru care ne-am pregătit, atât la nivel decizional cât şi la nivel de acţiune prin unităţile locale de sprijin. Suntem în situaţia în care neutralizarea cadavrelor rezultate din controlul bolii se face prin ecarisare alternativă prin îngropare la faţa locului în perimetrul zonei de producţie a unităţii, ceea ce necesită efort financiar şi uman semnificativ”, a precizat prefectul.

Altfatter Tamas a mai spus că pierderile ecoomice sunt semnificative pentru agenții economici din zonele de protecție. Aceștia nu pot să-și valorifice produsele de origine animală din ferme.

„Toată operaţiunea se defăşoară sub stricta reglementare şi coordonare a DSVSA Satu Mare, a Apelor Române şi a Direcţiei Judeţene de Mediu. Pierderile economice aduse de această boală sunt semnificative, agenţii economici din zonele de protecţie şi din zonele de supraveghere nu pot să-şi valorifice produsele de origine animală”, a mai spus prefectul Altfatter Tamas.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`