Afacerea corvetelor: Licitația pentru achiziționarea navelor, transformată într-un joc de-a „lozul în plic”. La mijloc sunt interesele ascunse ale lui Liviu Dragnea 

Afacerea corvetelor: Licitația pentru achiziționarea navelor, transformată într-un joc de-a „lozul în plic. La mijloc sunt interesele ascunse ale lui Liviu Dragnea 

România urmează să achiziționeze patru corvete și să modernizeze cele două fregate aflate în dotarea armatei, proceduri pentru care va plăti aproximativ 1,6 miliarde de euro. Câștigătorul licitației organizate de Ministerul Apărării Naționale urmează să fie anunțat la finalul lunii octombrie, însă, până acum, procedurile prin care se va acorda contractul nu au fost unele transparente, totul transformându-se într-un joc de-a „lozul în plic”, după cum notează jurnaliștii de la newsweek.ro.

Iar în spatele acestei achiziții se află și ”interesele ascunse ale liderului PSD, Liviu Dragnea”, mai notează sursa citată.

Potrivit calendarului transmis de Ministerul Apărării Naționale, firmele care vizează acest contract au fost obligate să depună ofertele financiare până la 2 octombrie, în plicuri care vor fi deschise abia pe 26 octombrie. În aceste condiții, nu există nicio garanție că plicurile nu vor fi deschise totuși în acest interval și nu va fi dezvăluit, în acest fel, secretul prețului.

Potrivit newsweek.ro, pentru adjudecarea contractului se bat francezii de la Naval Group, italienii de la Fincantieri și olandezii de la Damen, iar, conform unor surse, grupul olandez ar avea cele mai multe șanse de a câștiga licitația. Asta în condițiile în care, cei de la Damen au primit conducerea șantierului naval de la Mangalia, cu toate că acționarul majoritar este statul român.

Povestea achiziționării de către România a corvetelor multifuncționale a început în 2016, în urma Summit-ului NATO de la Varșovia. Ministrul Apărării de atunci, Mihnea Motoc, fost ambasador în Olanda, anunța că a decis să cumpere corvete de tipul SIGMA 10514 de la firma olandeză Damen Schelde Naval Shipbuilding.

În noiembrie 2016, Cabinetul Cioloș a emis o Hotărâre de Guvern care prevedea faptul că olandezii de la Damen vor furniza Armatei Române patru corvete de tip Sigma 10514.

În martie 2017, însă, Guvernul Grindeanu a anulat întreaga afacere, după ce a emis o Hotărâre prin care se demarau procedurile legale în vederea abrogării Hotărârii Guvernului tehnocrat.

Urmăriți B1TV.ro și pe