Acord UE: Cât ar urma să coste o doză de vaccin anti-COVID-19, în statele membre. Vaccinarea ar putea fi obligatorie

Acord UE: Cât ar urma să coste o doză de vaccin anti-COVID-19, în statele membre. Vaccinarea ar putea fi obligatorie
Sursa Foto: Hepta

Uniunea Europeanăa încheiat un acord care îi permite să plătească mai puţin decât SUA pentruvaccinul anti-COVID-19, dezvoltat dePfizer. Un oficialal UE a declarat pentru reuters.com,că blocul comunitar a obținut un acord pentru 300 de milioane de doze.Astfel, prețul va fi mai mic de 19,50 dolari pentru o doză de vaccin, cât va costaîn SUA. Preţul reflectă şi sprijinul financiar acordat de UE şi de Germania în faza de dezvoltare a vaccinului.

Serul, dezvoltat împreună cu compania germană BioNTech, este lider înî cursă globală de producere a unui vaccin, datele publicate luni arătând că a fost mai eficientă cu 90% în protejarea împotriva noului coronavirus.

Potrivit sursei citate,acordul le oferă posibiliatateacelor 27 de țări europene să cumpere200 de milioane de doze și opțiunea de a achiziționa încă 100 de milioane.

Oficialul care nu a dorit să-și dezvăuie identitaea,a precizat că preţul convenit de UE este mai apropiat de 20 de dolari (aproximativ 83 de lei)decât de 10 dolari (43 de lei),însă a refuzat să ofere o cifră exactă.

Vaccinul anti-COVID ar trebui să fie obligatoriu

VaccinulCovid-19 ar trebui să fie obligatoriupentru toți europenii, atunci când acesta va fi disponibil, a declarat un deputat european, după ce s-a stabilit că acesta este eficient.

„Ar trebui să fie obligatoriu. Uitați-vă la trauma prin care trece societatea acum. Nu putem permite ca această perioadă de carantină și declin cultural, social și economic să fie prelungită în țara noastră. Din momentul în care vaccinul este disponibil, sper că toată lumea va merge să se vaccineze”, a declarat Yannick Jadot de la partidul ecologic Europe Écologie-Les Verts (EELV), citat deconnexionfrance.com.

Cu toate acestea, autoritățile de Sănătate Publicănu a recomandat vaccinareaobligatorie, nici pentru populația în general, nici pentru lucrătorii din domeniul sănătății.

Când ar putea ajunge în România primele doze de vaccin

Livrarea primelor doze ar putea avea loc în luna decembrie, însă ținând cont de politica unitară de la nivelul UE, conform căreia dozele de vaccin vor fi trimise în același timp către toatre statele membre, cel mai probabil, vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat dePfizerva ajunge în România la începutului 2021.

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a calificat drept o ”veste extraordinară” știrea privind eficiența vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, însă a atras atenția asupra faptului că necesittea de depozitare a serului la temperaturi extrem de scăzute ar putea complica foarte mult procesul de vaccinare, mai ales în zone precum Asia sau Africa.

Până acum UE a mai parafat acorduri de aprovizionare cu un potențial vaaccin anti-COVID-19 cu companiile AstraZeneca, Sanofi și Johnson & Johnson și a purtat discuții preliminare cu reprezentanții Moderna, CureVac și Novavax.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`