Acțiunile Credit Suisse au scăzut cu 26% la un minim record iar piețele europene sunt afectate direct

Acțiunile Credit Suisse au scăzut cu 26% la un minim record iar piețele europene sunt afectate direct
Acțiunile Credit Suisse au scăzut cu 20% la un minim record iar piețele europene sunt afectate direct, sursă foto: captură YT

Acțiunile Credit Suisse sunt în scădere, deoarece cel mai mare investitor al său a declarat că nu poate oferi mai mult ajutor financiar băncii elvețiene

Volatilitatea din sectorul bancar ar putea descuraja băncile centrale să majoreze ratele dobânzilor

Parcursul sectorului bancar a căpătat astăzi „o direcție amenințătoare”, spune Susannah Streeter, expert la Hargreaves Lansdown.

Președintele băncii, Axel Lehmann, a declarat în această dimineață că nu se pune problema unui ajutor guvernamental, în condițiile în care banca elvețiană afectată încearcă să consolideze încrederea clienților, acționarilor și autorităților de reglementare, relatează Bloomberg News.

Vorbind la Conferința sectorului financiar din Arabia Saudită, Lehmann a spus că nu ar fi corect să comparăm problemele actuale ale Credit Suisse cu prăbușirea recentă a Silicon Valley Bank (SVB), în special pentru că băncile sunt reglementate diferit.

Îngrijorarea este că băncile s-ar putea să nu aibă suficiente rezerve în cazul unei retrageri rapide a depozitelor. Cu toate că se consideră că cei mai mari jucători nu sunt în pericol, datorită stratului consistent de capital pe care îl au și a naturii stabile a depozitelor lor, nervozitatea este palpabilă.

Se pare că deocamdată problemele mari apar în alte părți ale lumii. Investitorii par să aștepte declarații și acțiuni din partea BCE, deoarece până acum factorii de decizie politică au fost tăcuți în ceea ce privește sprijinul care ar putea exista dacă situația se deteriorează și mai mult”.

Scăderea acțiunilor Credit Suisse a urmat declarației celui mai mare acționar al său, Saudi National Bank (SNB) care a spus că nu va fi în măsură să investească mai mulți bani în banca elvețiană aflată în dificultate din cauza restricțiilor de reglementare.

Președintele SNB, Ammar al-Khudairy, a declarat că nu va putea cheltui mai mulți bani pentru a susține Credit Suisse, întrucât creditorul din Orientul Mijlociu a acumulat deja o participație de 9,9%. „Ei bine, nu putem… Nu putem pentru că am depăși 10%”, a declarat el într-un interviu pentru Reuters.

Problemele continue ale gigantului bancar elvețian Credit Suisse trag piețele europene în jos miercuri, iar contractele futures din SUA le urmează exemplul, spune Raffi Boyadjian, analist principal de investiții la XM.

Acțiunile altor mari bănci europene s-au prăbușit la aflarea veștii, tranzacțiile fiind întrerupte pentru scurt timp și apoi reluate la Société Générale, BNP Paribas, Monte dei Paschi di Siena și UniCredit, după o scădere de peste 10%.

Creditorul elvețian UBS a scăzut cu 5,7%, iar Deutsche Bank din Germania a alunecat cu 8%. Standard Chartered, cu sediul în Marea Britanie, a scăzut cu 5,8%, iar HSBC, care a cumpărat luni operațiunile din Marea Britanie ale creditorului american Silicon Valley Bank, aflat în colaps, printr-o tranzacție inițiată de guvern, a scăzut cu 4%.

Scăderea acțiunilor din sectorul bancar și al asigurărilor a făcut ca indicele FTSE 100 să scadă cu 2,5%, ajungând la cel mai scăzut nivel din decembrie anul trecut.

Vestea nu ar fi putut veni într-un moment mai prost, sectorul bancar fiind deja sub presiune.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:30 - Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă la Tel Aviv după ce premierul Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România