Acțiunile Gazprom au coborât la cel mai redus nivel din martie 2009, la bursa din New York

Acțiunile Gazprom au coborât la cel mai redus nivel din martie 2009, la bursa din New York
Foto: industryweek.com

Acţiunile Gazprom au coborât, joi, la bursa din New York, la cel mai redus nivel după martie 2009, după ce grupul rus nu a reuşit să rezolve disputa cu Ucraina referitoare la datoriile acesteia pentru gaze, transmite Bloomberg.

Certificatele americane de depozit ale Gazprom, cea mai mare companie din Rusia, au scăzut cu 2,6%, la 6,44 dolari pe unitate, la New York, iar declinul din acest an a atins 26%.

La bursa din Moscova, acţiunile Gazprom sunt în declin cu 0,4%, la 133,5 ruble pe unitate. Fiecare certificat american de depozit reprezintă două acţiuni ale Gazprom.

Marți, Citigroup a înrăutățit ratingul titlurilor Gazprom la „vânzare”, din cauza posibilităţii reducerii livrărilor de gaze în Ucraina.

Agenţia de evaluare financiară Moody’s, care a retrogradat săptămâna trecută ratingul Rusiei, a atribuit ratingului Gazprom perspectivă negativă, din cauza expunerii la modificarea calificativului Rusiei.

Rusia şi Ucraina nu au reuşit, marţi, să ajungă la un acord referitoare la plata gazelor, în timpul negocierilor intermediate de Uniunea Europeană. În luna iunie, Gazprom a oprit livrările de gaze către Ucraina, din cauza datoriilor de peste 5 miliarde de dolari ale acestui stat.

Disputele anterioare dintre Gazprom şi Ucraina au provocat întreruperea livrărilor de gaze către Europa, în 2006 şi 2009.

„Oamenii se tem de războaiele gazelor. Discuţiile continuă, dar perspectivele sunt neclare. În cel mai rău caz, dacă nu va fi un acord, va fi rău pentru veniturile Gazprom”, a declarat Ivan Manaenko, director pentru cercetări la compania Veles Capital în Moscova.

Rusia şi Ucraina vor încerca să încheie un acord temporar în timpul viitoarei runde de discuţii, programate în 29 octombrie, potrivit comisarului european pentru Energie, Guenther Oettinger.

Ultima oră
23:57 - PSD a inițiat un proiect pentru depolitizarea CCR. Marcel Ciolacu: Am depus tot noi reforma promisă de USR și Dan Barna
23:55 - O tânără, condamnată în Franța pentru că a falsificat 20 de certificate pentru COVID-19
23:53 - WhatsApp, noi funcții. Cum vrea compania să facă bani de pe urma utilizatorilor și ce impact are asupra intimității
23:24 - Cseke Attila: Nu o să ne întoarcem la situația în care marea majoritate a activităților au fost închise. Acum există o anumită predictibilitate (VIDEO)
23:10 - Ludovic Orban: Chiar în varianta în care Cîțu câștigă Congresul, nu va mai rezista foarte mult în funcția de prim-ministru
23:05 - Povestea orașului din Ungaria, unde dansul tango a fost interzis timp de 100 de ani
22:57 - Marcel Ciolacu: O să vedeți ce se pupă Dan Barna și Florin Cîțu după ce trec congresele. Ați văzut câine plecând de la măcelărie!? / Le cerem de fiecare dată să treacă „Fără penali în funcții publice”
22:44 - Florin Cîțu, despre înțelegerile cu Ludovic Orban: „S-a spus doar atât, că dacă voi candida la președinția PNL mă va contracandida”
22:32 - Președintele Klaus Iohannis, discuție cu secretarul general al OIF despre colaborarea în domenii precum educația și cercetarea
22:29 - Ludovic Orban: Președintele României nu poate constituțional și nici moral să manifeste parti-pris pentru un candidat sau altul. Ar genera efecte profund nocive atât în PNL, cât și în opinia publică