Agricultura din sud-estul Europei, afectată sever de seceta din această vară: Mai mult de jumătate din culturile de porumb și legume, distruse

Agricultura din sud-estul Europei, afectată sever de seceta din această vară: Mai mult de jumătate din culturile de porumb și legume, distruse

După cea mai dură iarnă din ultimii 40 de ani, sud-estul Europei se confruntă în prezent cu o gravă secetă. Temperaturile-record care s-au înregistrat în această vară au afectat producţia de culturi, dar şi energia electrică din zonă şi au agravat criza economică globală.

În Bosnia, seceta a distrus aproape 70% din producția de legume și porumb, potrivit Asociației producătorilor agricoli din această ţară. Peste 11.000 hectare au fost compromise, iar culturile sunt atât de uscate încât nici animalele nu le pot mânca, susțin localnicii.

Situaţia este similară în Serbia. Aici, culturile de cartofi şi porumb din ferme sunt printre cele mai afectate, iar sistemele de irigaţie nu mai fac faţă. Sătenii, care îşi câştigă existenţa în cea mai mare parte din agricultură, se roagă pentru o picătură de ploaie.

Pagubele sunt uriaşe. Oficialii bosniaci de la Ministerul Agriculturii au anunţat că pierderile financiare cauzate de seceta din acest an se ridică la aproximativ o jumătate de miliard de euro.

Agricultorii din Ungaria spun, la rândul lor, că seceta a redus cu aproape 40% recolta de porumb – una din cele mai importante culturi ale ţării – şi a provocat pierderi de până la 890 de milioane de dolari.

În oraşele din Europa temperaturile s-au apropiat în această vară de valori-record. La Budapesta, săptămâna trecută au fost înregistrate 37,7 grade Celsius. La Kiev, s-au înregistrat 37,4 grade Celsius, a doua cea mai ridicată temperatură din ultimii 112 ani. Tot săptămâna trecută, la Podgorica, capitala Muntenegrului, au fost 43,5 grade Celsius, cea mai ridicată temperatură de la începutul înregistrărilor, acum 50 de ani.

În Balcani şi în Ucraina, valul de arşiţă vine după o iarnă aspră cu temperaturi sub -30 de grade Celsius, căderi masive de zăpadă şi îngheţ până şi pe Marea Neagră.