Ministerul Finanţelor a anunțat, vineri, că recomandarea privind Procedura de Deficit Excesiv în cazul României, prin care este confirmat angajamentul ţării noastre de a reveni la un deficit bugetar de maxim 3% din PIB până în 2024, a fost adoptată în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN).
„Îndeplinirea recomandării până în 2024 necesită un efort susținut și disciplină bugetară întărită pe termen mediu”, a declarat ministrul Finanțelor, liberalul Alexandru Nazare.
Alexandru Nazare a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare, desfășurată la Luxembourg.
În cadrul reuniunii, a fost adoptată Recomandarea privind Procedura de Deficit Excesiv în cazul României, prin care este confirmat angajamentul țării noastre de a reveni la un deficit bugetar de maxim 3% din PIB până în 2024.
Oficialii europeni au precizat că procedura de deficit excesiv a fost declanșată ca urmare a politicilor expansioniste și a soldului înregistrat în 2019.
„Recomandarea formulată de Comisie și adoptată astăzi de Consiliu prevedere un calendar de reducere treptată a deficitului bugetar până în 2024, în condițiile în care o corectare prea rapidă ar afecta premisele de creștere economică.
Pentru 2021, atât prognoza de creștere economică, cât și deficitul prognozat sunt similare, ceea ce denotă încrederea Comisiei Europene în măsurile adoptate de Guvernul României. În același timp, îndeplinirea recomandării până în 2024 necesită un efort susținut și disciplină bugetară întărită pe termen mediu”, a declarat Alexandru Nazare, potrivit unui comunicat.
La rândul său, Paolo Gentiloni, Comisarul european pentru Economie, a declarat în cadrul reuniunii că, anul acesta, „Guvernul României a adoptat măsurile necesare pentru a atinge țintele stabilite. Creșterea economică pentru 2021 este substanțială, iar pe termen mediu va fi susținută de fondurile structurale și de cele din facilitatea de redresare și reziliență”.