Analiză Bloomberg: Inflația din zona euro va atinge un maxim de 3,2% în al patrulea trimestru

Analiză Bloomberg: Inflația din zona euro va atinge un maxim de 3,2% în al patrulea trimestru

Inflația din zona euro va atinge un maxim de 3,2% în al patrulea trimestru, înainte de a scădea sub 2% până la jumătatea anului 2022, potrivit ultimului sondaj realizat de Bloomberg către economiști.

Aceste prognoze susțin comentariile președintelui Băncii Centrale Europene Christine Lagarde săptămâna trecută conform cărora factorii care determină creșterea inflației în acest moment – inclusiv costurile energiei și blocajele lanțului de aprovizionare – sunt încă așteptate să fie temporare.

BCE urmărește îndeaproape creșterile salariale semnificative care ar contesta această ipoteză, a spus ea.

În România, inflaţia a avansat cu 5,3%  în august 2021. Preţurile alimentelor, care înseamnă aproape o treime din coşul de consum al unui român, au urcat cu 2,7% an/an în august 2021.

În ceea ce priveşte serviciile, care înseamnă circa 20% din coşul de consum, avansul preţurilor a fost de aproape 3% an/an în august 2021. Cel mai mult s-au scumpit preţurile biletelor de avion, care au intrat pe un trend  de revenire, după căderea de anul trecut cauzată de scăderea puternică a cererii din cauza restricţiilor de călătorie.

Ultima oră
12:51 - Discursul lui Klaus Iohannis, acoperit de susținătorii lui Ludovic Orban. Ce s-a scandat (VIDEO)
12:45 - Florin Cîțu, huiduit în timpul discursului de la congresul PNL: Cei care strigați ”demisia” înseamnă să vă dați jos propriul Guvern, da? Numai Dragnea făcea asta! (VIDEO)
12:31 - Ludovic Orban: PNL a reușit să învingă ciuma roșie. Cea importantă decizie strategică a fost cea din 2018, când am stabilit clar – Candidatul la președinție e Klaus Iohannis, candidatul la funcția premier e liderul PNL
11:59 - Kelemen Hunor: Putem să avem dispute, dar să nu renunţăm la parteneriat. Să trecem peste neînţelegerile şi orgoliile personale (VIDEO)
11:43 - Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia / Guvernarea nu e un loc în care unii parteneri se confruntă de parcă ar fi pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă (VIDEO)
11:28 - MAE: Românii nu vor mai putea să intre în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021
11:12 - Klaus Iohannis, la congresul PNL: Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde atacurile la persoană / Cu atât mai mult când premierul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să-i susțină (VIDEO)
11:01 - Raluca Turcan: Mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să livreze rezultate bune. Trebuie să iasă un premier întărit din acest congres (VIDEO)
10:49 - Surse: Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban ar fi început să rupă perdelele care ar fi secretizat votul la congres
10:30 - CONGRES PNL | Florin Cîțu, despre cei care protestează: „Și AUR, și USR, și PSD sunt în Opoziție, asta face Opoziția” (VIDEO)