ANRE a anunțat noile reguli pentru consumatorii de energie şi furnizorii care întârzie facturile

ANRE a anunțat noile reguli pentru consumatorii de energie şi furnizorii care întârzie facturile
Foto: flickr.com

În cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura, fără a percepe penalităţi.

ANRE a anunţat că a aprobat noile reglementări privind contractul-cadru de furnizare a energiei electrice şi modelul de factură aplicabil tuturor clienţilor casnici

Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a prezentat noile reglementări privind contractul-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal aplicabil tuturor românilor, clienţi casnici.

Modelul de factură pentru clienţii casnici a fost simplificat şi va conţine:

date de identificare şi contact ale furnizorului şi ale clientului

data de încetare a contractului

dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată

perioada de facturare

cantitatea totală de energie electrică facturată

preţul final facturat

valoarea totală de plată

data scadentă a plăţii

TVA

Celelalte elemente necesare înţelegerii de către client a facturii sunt prezentate în anexa la factură şi au scopul de a ajuta clientul casnic în optimizarea propriului consum de energie electrică.

De asemenea, prin Contractul – cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal aprobat sunt obligați furnizorii ca, în cazul consumatorilor vulnerabili, eşalonarea la plată a facturii este pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi.

Alte clauze ce au fost introduse în Contractul–cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal sunt:

perioada de facturare este de 1 lună

intervalul de citire a indexului grupului de măsurare este de cel mult 3 luni

regularizarea consumului de energie electrică se face la maximum 3 luni și este inclusă în prima factură emisă după citirea indexului de către operatorul de distribuție”, se arată în comunicatul de presă al ANRE, transmis presei.

Momentan, prețurile finale la clienții casnici sunt plafonate. În funcție de consumul lunar, cine consumă sub 100 kWh plătește maximum 68 de bani/kWh, preț cu toate taxele și tarifele, cine consumă între 100 și 255 kWh plătește maximum 80 de bani/kWh.

Consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la maximum 1,3 lei/kWh. În cazul în care consumul depășește 300 kWh/lună întregul consum se facturează la maximum 1,3 lei/kWh.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:49 - Simulare Bacalaureat 2023. Limba română, prima probă a elevilor de clasa XII-a
07:30 - Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă la Tel Aviv după ce premierul Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA