Avertisment S&P despre majorarea pensiilor cu 40%: „Ar fi în detrimentul performanței fiscale și externe a României”

Avertisment S&P despre majorarea pensiilor cu 40%: Ar fi în detrimentul performanței fiscale și externe a României
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

S&P Global Ratings a avertizat marți România că decizia Parlamentului privind o creștere masivă de 40% a pensiilor ar determina o corecție fiscală dezordonată, în timp ce economia se luptă cu impactul pandemiei coronavirusului.

Avertismentul economiștilor privind creșterea pensiilor cu 40%

Parlamentul României a votat creșterea tuturor pensiilor de stat cu 40%, anulând o creștere mai mică de 14% stabilită de Guvernul minoritar și deschizând calea pentru posibile degradări ale ratingurilor cu două luni înainte de alegerile parlamentare.

Guvernul, care a încercat să reducă creșterile de cheltuieli sociale susținute de opoziția social-democrată – cel mai mare partid al parlamentului – va contesta creșterea pensiilor la CCR și va bloca pentru un timp, aplicarea legii până la alegerile parlamentare din 6 decembriei, scrie Reuters.

„Credem că, dacă creșterea pensiilor va continua, România va mușcat mai mult decât poate mesteca, din punct de vedere fiscal”, spune S&P într-o declarație, adăugând că următoarea sa evaluare a ratingurilor pentru România a fost pe 4 decembrie.

„O astfel de creștere considerabilă a cheltuielilor permanente, dacă ar fi implementată, ar fi în detrimentul performanței fiscale și externe a României și ar determina probabil o corecție bugetară dezordonată, cu repercusiuni asupra revenirii fragile a economiei după COVID-19.”

Agenția a declarat că majorarea pensiilor, împreună cu alte cheltuieli sociale, ar putea duce la deficitul bugetar al României peste 10% în 2021, unde va rămâne în următorii doi ani.

Chiar înainte de pandemie, România se lupta cu un deficit bugetar în creștere, erodat de ani de zile, instabilitate politică și fiscală. S&P, Moody’s și Fitch Ratings au acordat României cel mai scăzut nivel privind investițiile, cu perspective negative.

Guvernul a estimat că pandemia va împinge deficitul din acest an la 8,6% din PIB, economia contractându-se cu 3,8%. Statul Uniunii Europene a raportat 125.414 infecții cu noul coronavirus și 4.792 decese de la sfârșitul lunii februarie.

Avertismentul BNR privind creșterea deficitului

EconomiștiiBNRatrag atenția că majorarea punctul de pensie cu 40% arcauza creșterea deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB și atrag atenția asupra efectelor negative sistemice asupra economiei românești prin deteriorarea bugetului public, potrivit raportului de analiză a convergenţei „România – Zona Euro, Monitor”, publicat pe site-ul Băncii Naţionale a României.

„Un risc sistemic mare este posibil prin agravarea stării bugetului public, a finanţelor publice, destabilizarea economiei dacă se majorează punctul de pensie cu 40%, ceea ce ar duce la o creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB. Am avea o reacţie a pieţelor financiare ce ar putea afecta grav economia, îngreunând revenirea în 2021. În loc de o corecţie macroeconomică ordonată, pe mai mulţi ani, am fi obligaţi la o corecţie dezordonată, foarte costisitoare economic şi social”, se precizează în raport.